Fejér megyei iskolai bántalmazás: Emma ellen fordították az osztályt

Fejér megyében egy tanár hónapokon keresztül verbálisan bántalmazta Emmát, egy kilencéves kislányt, aki emiatt depresszióssá vált és öngyilkos gondolatokkal küzdött. Újabb hangfelvételek kerültek nyilvánosságra, amelyek tovább erősítik a pedagógus elleni vádakat.

A Fejér megyei eset kapcsán az RTL Híradó pénteki adásában került nyilvánosságra, hogy egy pedagógus hónapokig verbálisan bántalmazta Bori-Hegyi Melinda 9 éves lányát, Emmát. A tanár a szülőknek tagadta a történteket, miközben a kislány viselkedése drasztikusan megváltozott, depresszióssá vált, és pszichológushoz kellett fordulniuk a szülőknek. A helyzet súlyosságára reagálva a szülők diktafont helyeztek Emma táskájába, amellyel sikerült rögzíteniük a tanár bántalmazó megjegyzéseit.

Az újabb felvételeken hallható, ahogy a tanár durva szavakkal fenyegeti a kislányt, és arra ösztönzi az osztályt, hogy ne foglalkozzanak vele. A tanár a gyerekeket is manipulálta, figyelmeztetve őket, hogy amit mondanak, azt Emma az apjának elmondja, amiért végül ő maga fogja megütni a bokáját. Egy másik alkalommal azzal fenyegette Emmát, hogy ha nem viselkedik jól, elviteti a gyámüggyel, vagy úgy kidobja a teremből, hogy eltörik keze-lába. A tanár a gyerekeknek azt mondta: "Remélem, azt tudjátok, hogy úgy foglalkozzatok vele, hogy amit ti csúnyákat mondotok neki, márpedig mondotok neki, azt ő mind az apjának elmondja. Az apja meg jön be, és az igazgatónak mondja, és ki jár pórul? Én. Én! Jó? Inkább ne szóljatok hozzá, kérlek szépen. Nem normális, nem veszitek észre?".

A Hintalovon Alapítvány pszichológusa, Stáhly Katalin szerint az ilyen típusú érzelmi bántalmazás nem csak az egyénre, hanem az egész gyerekközösségre is káros hatással lehet. A szakember hangsúlyozza, hogy az érzelmi bántalmazás traumatikus lehet, és minden erőszakforma megelőzhető.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter szerint egy ilyen magatartást tanúsító pedagógusnak nincs helye a pályán, és az intézményvezetőknek komolyan kell venniük és ki kell vizsgálniuk az ilyen eseteket. A Dunaújvárosi Tankerületi Központ közölte, hogy az iskola igazgatója fogadta a szülőket, és megkezdődött a probléma feltárása, valamint a tankerületi központ is elrendelte az ügy kivizsgálását a szülői panasz alapján. Az oktatási jogok biztosának közbenjárásával Emmának új iskolát találtak.

Az RTL Híradó beszámolójában felhívást is közöltek, amely szerint krízishelyzet esetén a 116-123-as ingyenesen hívható telefonszámon, vagy a www.ongyilkossagmegelozes.hu weboldalon kérhető segítség.