Amerikai kézbe került a Sziget Fesztivált is birtokló Superstruct Entertainment

Az amerikai KKR magántőkealap 1,3 milliárd angol fontért, azaz mai árfolyamon számolva több mint 600 milliárd forintért vásárolta meg a Superstruct Entertainmentet, amely többek között a budapesti Sziget Fesztivál tulajdonosa is.

A Financial Times és a Világgazdaság értesülései szerint az üzlet révén jelentős változás következik be az európai zenei fesztiválok piacán, hiszen a Superstruct tulajdonában lévő több mint 80 fesztivál mostantól amerikai irányítás alá kerül. Ezek a fesztiválok Európától Ausztráliáig terjednek, és évente hétmillió látogatót vonzanak. Közöttük van több neves rendezvény is, mint például a német Parookaville és Wacken Open Air, a cornwalli Boardmasters és a dán Tinderbox.

A tranzakcióval a KKR magántőkealap jelentős befolyást szerez az európai zenei fesztiválok piacán, amelyek között a Sziget Fesztivál is kiemelkedő szerepet tölt be. A KKR európai magántőke-részlegének társvezetője, Philipp Freise szerint a Superstruct jelentős növekedési lehetőségek előtt áll, ami hozzátesz az üzletkötések fellendüléséhez Európában, különösen miután a magasabb kamatlábak megnehezítették a tranzakciók végrehajtását.

A Superstruct eladása az egyik legnagyobb kivásárlási ügylet Európában ebben az évben, és a Providence Equity Partners részvényalap tulajdonosától történő megvásárlás részeként a Providence 250 millió eurót fektet be a Superstructba. A közlemény szerint az élő szórakoztatás iránti kereslet jelentősen megnőtt az elmúlt évtizedben, és várhatóan tovább fog bővülni, mivel a fogyasztói kiadások továbbra is az áruktól az élmények felé tolódnak el. A KKR támogatja a Superstructot a fejlesztés következő szakaszában, mint az egyik kulcsszereplőt egy rendkívül széttagolt szektorban, amely folyamatosan növekszik és terjeszkedik.

Két magyar fesztiválalapító és -szervező, Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert korábban az Index műsorában, a Kibeszélőben beszéltek arról, hogy miként adták át a Szigetet a most felvásárolt Superstructnak. Fülöp Zoltán akkor úgy fogalmazott a búcsúval kapcsolatban, hogy 2023-tól már nem lesznek a legjelentősebb magyar fesztiválok alakítói, és hogy ez részükről teljesen tudatos döntés volt. A viszonyuk harmonikus és jó az új tulajdonostársainkkal, az itthon dolgozó stábtagokhoz is barátság fűzi őket, vagyis úgy búcsúztak el, hogy valójában nem csukták be az ajtót – hangzott el az adásban.