Kína: A magas fizetések korlátozása és a korrupcióellenes harc a pénzügyi szektorban

Kínában a pénzügyi szektorban dolgozók számára véget érhet a magas fizetések és bónuszok kora, mivel a kormány új korlátokat vezet be a "közös jólét" jegyében, ami néhány esetben a már kifizetett bérek visszafizetését is magával hozhatja, miközben a korrupcióellenes harc is folytatódik a hadseregben.

A Bloomberg információi szerint Kína néhány nagy pénzügyi vállalata, mint például a China Merchants Group, a China Everbright Group és a Citic Group Corp., szigorú új korlátokat vezetett be, hogy megfeleljenek Hszi Csin-ping elnök "közös jólét" kampányának. Ezen intézkedések részeként a vezető beosztású munkatársaknak fel kell hagyniuk a halasztott bónuszok igénybevételével és egyes esetekben vissza kell fizetniük a korábbi években kapott béreket, ha azok meghaladták a 2,9 millió jüan (körülbelül 400 000 dollár) adózás előtti felső határt.

Az állami vállalatok az elmúlt hetekben kezdték el terjeszteni az új iránymutatást, amelyet névtelenséget kérő források erősítettek meg. A befektetési alapkezelőket is érinti ez a változás, akiket arra kényszerítenek, hogy visszaadják az új szabályok szerint "nem megfelelőnek" ítélt korábbi években szerzett jövedelmeiket.

A pénzügyi dolgozók, köztük a befektetési bankárok és alapkezelők, akiket a Peking által "hedonistáknak" bélyegeztek, a vagyon egyenlőbb elosztására irányuló törekvésekben szenvedik el a legnagyobb csapást. Áprilisban néhány kínai befektetési alapkezelő azt javasolta, hogy a dolgozók éves fizetését 3 millió jüanban maximalizálják, bár nem világos, hogy ez hány pénzügyi szervezetre fog vonatkozni.

Ez a lépés része annak a folyamatnak, amely során Kína megkezdte a legnagyobb állami hitelezők, a központi bank és a legfontosabb szabályozó hatóságok korrupcióellenes ellenőrzésének új fordulóját, ami az első széles körű vizsgálat a 2021-es vizsgálat óta. A Bloomberg adatai szerint 2023-ban már legalább 130 pénzügyi tisztviselő és vezető ellen indult vizsgálat vagy büntetés.

A korrupcióellenes harc a hadseregben is folytatódik, ahol a Kínai Kommunista Párt csütörtökön kizárta Vej Fong-ho és Li Sangfu korábbi védelmi minisztereket a pártfegyelem és egyes törvények súlyos megsértése miatt. Li Sangfu súlyosan megsértette a politikai és szervezeti fegyelmet, kenőpénzek elfogadásával, míg Vej Fong-ho "hatalmas mennyiségű pénzt és értéktárgyakat" fogadott el. A kínai hadseregben tavaly óta átfogó korrupcióellenes tisztogatás zajlik, már tizenegy tábornokot és több légvédelmi vezetőt is eltávolítottak a nemzeti törvényhozó testületből.

Hszi Csin-ping kínai elnök a múlt héten azt mondta, hogy a Népi Felszabadító Hadsereg "mélyen gyökerező" politikai problémákkal küzd, és kijelentette, hogy a korrupt tisztek "nem rejtőzhetnek el". A keleti nagyhatalom vezetése politikai fegyverként is használja a korrupció és a hűtlen kezelés vádját, hogy az ellenfeleit eltüntessék. Hszi Csin-ping a 2012-es hatalomba lépését követően egyszer már végrehajtott egy nagyszabású tisztogatást a kínai haderő sorain belül, akkor is sok pénzügyi visszaélési vádat fogalmaztak meg az eltávolított katonai vezetőkkel szemben.