Az FBI milliós díjat ajánl a Kriptokirálynő nyomára vezető információért

Az FBI 5 millió dolláros, azaz körülbelül 1,8 milliárd forintos nyomravezetői díjat ajánl azoknak, akik érdemi információval szolgálhatnak Ruzsa Ignatova, a Kriptokirálynőként ismertté vált nő hollétéről.

2017 óta keresik Ruzsa Ignatovát, aki egy 4,5 milliárd dolláros piramisjátékos csalásnak, a OneCoinnak az alapítójaként vált hírhedtté. A 44 éves, bolgár származású német állampolgárt az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma többek között csalással, csalásra irányuló összeesküvéssel, értékpapírcsalással és pénzmosással vádolja, melyekért akár 20 év börtönbüntetés is kiszabható. Ignatova ellen 2017 októberében adtak ki elfogatóparancsot, miután egy repülőn utazott Szófiából Athénba, és azóta nem látták.

Az FBI 2022-ben felvette Ignatovát a 10 legkeresettebb személy listájára, és kezdetben 100 000 dolláros, majd később 250 000 dolláros jutalmat tűzött ki a fejére. A nyomravezetői díj összege mostanra a hússzorosára, 5 millió dollárra emelkedett, ami azt jelenti, hogy Ignatova az egyetlen nő, akiért az FBI ekkora összeget ajánlott fel.

Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerint a díjat azért ajánlják fel, mert Ignatova a történelem egyik legnagyobb globális csalási rendszerében játszott szerepe miatt körözik. Az amerikai hatóságok reménykednek abban, hogy a magas díjazás hatására megszólalnak azok is, akik eddig védelmezték a nőt. Az FBI munkáját nehezíti, hogy Ignatova valószínűleg jelentős mennyiségű készpénzzel tűnt el, és felmerült az a lehetőség is, hogy az elmúlt évek során plasztikai műtétekkel megváltoztatta a külsejét.

A német és a bolgár hatóságok is vádat emeltek Ignatova ellen, és a bolgár hatóságok jelezték, hogy ha nem találják meg, távollétében kezdik meg az eljárást ellene. A OneCoin szervezetét egyébként Szófiából irányították.

Az FBI úgy véli, hogy Ignatova német útlevelet használhat, hogy olyan országokba utazzon, mint az Egyesült Arab Emírségek, Oroszország, Görögország valamint Kelet-Európa különböző területei. Vannak azonban olyan feltételezések is, hogy a bolgár maffia gyilkolta meg, akiket a OneCoin-rendszer megszervezésével gyanúsítanak. Egyes legendák szerint már nincs is életben, és 2018-ban egy meggyilkolt bolgár rendőrségi tisztviselő birtokában talált dokumentumok arra utaltak, hogy Ignatovát egy maffiafőnök magánjachtján gyilkolták meg, akinek a nő fizetett a védelemért. A dokumentumok szerint Ignatova holttestét feldarabolták és a Jón-tengerbe dobták, bár a forrás állítólag erősen ittas volt, amikor a fentieket állította, és az FBI még mindig feltételezi, hogy a nő életben van.

Jamie Bartlett, a BBC újságírója, akinek The Missing Cryptoqueen című podcastjában világszerte felhívta a figyelmet a lány történetére, úgy véli, hogy a jutalom megemelése a lányt esetleg még mindig a bűnözőt védő embereket célozza.