A Magyar Honvédség növeli a tartalékosok számát

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok számának jelentős növelését, és toborzó kampányt indítottak azok számára, akik szeretnének hozzájárulni Magyarország védelméhez – tájékoztatta a sajtót Drót László dandártábornok.

A Magyar Honvédség Területvédelmi Erők Parancsnokságának vezetője, Drót László a tatárszentgyörgyi lőtéren beszélt arról, hogy a honvédség 2017 óta építi ki a tartalékos állomány rendszerét. Elmondása szerint tavaly hét területvédelmi tartalékos ezred jött létre, melyek 21 zászlóaljat foglalnak magukban, és az ország minden részén rendelkezésre állnak.

A parancsnok kiemelte, hogy a területvédelmi erők parancsnoksága 2023-ban jött létre azzal a céllal, hogy felügyelje és irányítsa a hét ezred tevékenységét, és a rendszer már készen áll a nagyobb létszámú tartalékos állomány fogadására.

Drót László tájékoztatása szerint a toborzás célközönsége a 18-55 év közötti korosztály. A jelentkezők egyszeri bruttó 150 ezer forintos szerződéskötési bónuszt, valamint havi bruttó 50 ezer forint rendelkezésre állási díjat kapnak. A felsőoktatásban tanulók havonta bruttó 160 ezer forint, míg a szakképzésben tanulók havonta bruttó 110 ezer forint ösztöndíjra jogosultak, amennyiben tanulmányaik mellett szolgálatot vállalnak. Emellett bruttó 500 ezer forintos eseti ajánlási bónusz is jár annak, aki további tartalékosokat toboroz.

A szerződéseket általában öt évre kötik, az első évben 25 nap, a következő években 15 nap kötelező kiképzést kell teljesíteniük a tartalékosoknak, valamint évente 7 nap kiképzés szükséges ahhoz, hogy megfelelően fel legyenek készítve az ország fegyveres védelmére.