Vlagyimir Putyin: Moszkva NATO-tagokkal is kész tárgyalni az eurázsiai biztonságról

Oroszország készen áll az eurázsiai biztonság kiépítéséről szóló elképzelések széles körű, globális megvitatására, mások mellett NATO-tagállamokkal is - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke kijelentette, hogy országa nyitott a nemzetközi párbeszédre az eurázsiai biztonság témájában, beleértve a NATO-tagállamokat is. Putyin egy moszkvai tisztiiskolák végzőseivel tartott találkozón beszélt erről, hangsúlyozva, hogy a tárgyalásokra akkor kerülhet sor, amikor a másik fél is készen áll rá.

Az elnök említést tett több nemzetközi szervezetről is, mint a Sanghaji Együttműködési Szervezet, a Független Államok Közössége, az Eurázsiai Gazdasági Unió és a BRICS, mint lehetséges résztvevők a biztonsági kérdések megvitatásában.

Putyin korábban, a moszkvai külügyminisztériumban tartott beszédében is felvetette a kollektív biztonság garanciáinak megvitatásának fontosságát Eurázsiában, és szorgalmazta a régión kívüli katonai erők jelenlétének megszüntetését. Az ENSZ keretein belül is sürgette egy oszthatatlan biztonsági rendszer létrehozását.

A mostani találkozón Putyin kitért arra is, hogy Oroszország tovább fogja fejleszteni nukleáris triádját, amely szerinte elengedhetetlen a hadászati elrettentés és a világ erőegyensúlyának megőrzése szempontjából.

Az orosz elnök továbbá kiemelte az ukrajnai háborúban részt vevő katonák támogatásának fontosságát, ígéretet tett a csapatok és fegyverek irányítási rendszerének, valamint a harci kiképzés hatékonyságának és minőségének javítására. Emellett beszélt a baráti államokkal közösen megtartandó hadgyakorlatokról is.