Putyin fenyegeti Dél-Koreát

Vlagyimir Putyin orosz elnök figyelmeztetéseket intézett Dél-Korea felé, hangsúlyozva, hogy Szöul nagy hibát követne el, amennyiben fegyvereket szállítana Ukrajnának.

Az orosz államfő a BBC tudósítása alapján kijelentette, hogy Moszkva olyan intézkedéseket fog meghozni, amelyek valószínűleg nem nyerik majd el a dél-koreai vezetés tetszését. Putyin ezt követően szólalt meg, miután Dél-Korea bejelentette, hogy fontolóra veszik az Ukrajnának történő fegyverszállítás lehetőségét, reagálva a Moszkva és Phenjan közötti védelmi szövetség hírére.

Az orosz elnök továbbá megemlítette, hogy amennyiben az Egyesült Államok és szövetségesei folytatják Kijev felfegyverzését, úgy ő fegyvereket fog szállítani Észak-Koreának. Dél-Korea korábban a két ország közötti katonai együttműködést nemzetbiztonsági kockázatként értékelte.

A fenyegetések hatására Dél-Korea elnöki hivatala pénteken közölte, hogy "különböző lehetőségeket" mérlegelnek az Ukrajnának történő fegyverszállítás tekintetében, és álláspontjuk az oroszok hozzáállásától függ majd. Emellett a dél-koreai elnöki hivatalba bekérették Georgij Zinovjevet, a szöuli orosz nagykövetet, és követelték a Moszkva és Phenjan közötti katonai együttműködés azonnali megszüntetését.

Megjegyzendő, hogy Dél-Korea korábban humanitárius segélyszállítmányokat küldött már Ukrajnába, azonban hadianyagot még nem szállítottak, mivel a hagyományok szerint nem küldenek fegyvereket háborúban álló országoknak. Az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője, John Kirby az orosz-észak-koreai megállapodással kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy annak minden olyan országot aggasztania kell, amelyiknek fontos a béke és a stabilitás fenntartása a régióban. Tokió is komolyan aggódik amiatt, hogy Putyin nem zárta ki a haditechnikai együttműködést Észak-Koreával.

Az orosz elnök ázsiai körútra ment, Észak-Korea után Vietnámban fogadták

Vlagyimir Putyin orosz elnök Észak-Koreából utazott Hanoiba, ahol a felek több mint 15 kétoldalú dokumentumot írtak alá, köztük egy memorandumot a vietnámi nukleáris technológiai központ létrehozásának ütemtervéről. A két elnök találkozója után megállapodtak az átfogó stratégiai partnerség erősítésében is.

Mélyül a szakadék a két Korea között, fegyverek indulhatnak Ukrajnába

Elemzők szerint az észak-koreai-orosz szerződésnek jelentős következményei lehetnek a világra és a régióra nézve is. Amellett, hogy Észak-Korea nyíltan felfegyverkezhet, Oroszország potenciálisan beavatkozhat a Koreai-félszigeten kialakuló újabb konfliktusba. A két Korea technikailag még mindig háborúban áll, és erősen őrzött határt tart fenn, ahol a feszültségek az elmúlt hetekben súlyosbodtak. Dél-Korea figyelmeztető lövéseket adott le csütörtökön, miután észak-koreai katonák rövid időre átlépték a határukat. Ebben a hónapban ez már a harmadik ilyen jellegű behatolás volt az észak-koreaiak részéről déli szomszédjukhoz.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök Hanoiban 2024. június 20-án. Fotó: Minh Hoang / Pool / AFP)