Több száz pakisztáni megtámadott és felgyújtott egy keresztény turistát

Északnyugat-Pakisztánban, egy népszerű turisztikai célpontnak számító településen, Madjanban, egy keresztény turistát több száz ember támadott meg, meztelenre vetkőztetett, végigvonszolt az utcán, majd felgyújtott.

Madjanban valaki istenkáromlást kiáltott, ami gyorsan elterjedt az utcán, hogy valaki Koránt égetett. Ez a cselekedet különösen veszélyes egy olyan országban, mint Pakisztán, ahol az istenkáromlás halálbüntetéssel sújtható. A megvádolt turista állítólag egy keresztény volt, aki egy muszlim vallási ünnepre érkezett a településre. Korábban, a múlt hónapban egy keresztény férfit öltek meg hasonló vádak miatt.

A helyi hatóságok gyakran kapnak kritikát a lincselések kezelésének módja miatt, de ezúttal a rendőrök igyekeztek megvédeni a férfit. A regionális rendőrfőnök, Mohammad Ali Gandapur szerint először kimentették és a rendőrörsre vitték, azonban a mecsetek hangszóróin keresztül toborzott tömeg megrohamozta és felgyújtotta az épületet, nyolc rendőr meg is sérült az incidensben.

A rendőrség megerősítette a Reutersnek, hogy az esetről készült videók valódiak. A felvételeken egy meztelen és véres testet látni, amint a tömeg benzinnel leönti és felgyújtja.

A régió rendőrtisztje a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy a rendőrség összehangolt erőfeszítéseket tett az elzárt utak megtisztítására és a feldühödött embertömegek csütörtök esti szétoszlatására. Több száz ember ellen indítottak eljárást az incidensben való részvétel miatt, közülük néhányan mindössze 13 évesek. A helyi hatóságok további biztonsági erőket vezényeltek a térségbe, és a helyzet jelenleg kontroll alatt van. A gyilkosság hírére a külföldi turisták pánikszerűen hagyták el a várost, kiürültek a hotelek.

: (BBC, Reuters) : (BBC)