Örményország elismerte a Palesztin Államot

Örményország hivatalosan is elismerte a Palesztin Államot, ezzel hangsúlyozva a közel-keleti békefolyamat előmozdításának fontosságát.

A jereváni külügyminisztérium pénteki közleményében kifejtette, hogy az Örmény Köztársaság elkötelezett a közel-keleti béke és stabilitás, valamint a zsidó és a palesztin nép közötti tartós megbékélés megteremtése iránt. Az örmény kormány hangsúlyozta, hogy a palesztin kérdés békés és átfogó rendezését szorgalmazták különböző nemzetközi platformokon, és támogatják a két állam elvét az izraeli-palesztin konfliktus megoldásában.

A közlemény szerint Örményország meggyőződése, hogy ez az egyetlen módja annak, hogy a palesztinok és az izraeliek jogos törekvéseiket teljesíthessék. Az elismerés hátterében a nemzetközi jog, valamint az egyenlőség, a szuverenitás és a népek békés együttélésének elvei állnak.

Az örmény külügyminisztérium kiemelte, hogy támogatják az ENSZ határozatát az Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamasz közötti háború azonnali tűzszünetéről. Az örmény nagykövetet Izrael külügyminisztériuma „komoly figyelmeztetésre” rendelte be a döntést követően – közölte a minisztérium szóvivője.

A Ciszjordániában korlátozott önrendelkezéssel bíró Palesztin Hatóság üdvözölte Örményország döntését. Május végén Spanyolország, Írország és Norvégia is hasonló indokokkal ismerte el a Palesztin Államot, ami az izraeli hatóságok haragját váltotta ki, és Izrael múlt hónapban visszahívta nagyköveteit Madridból, Dublinból és Oslóból is. Hogy milyen diplomáciai következményekkel járhat majd az, hogy ezek az országok elismerték Palesztina létezését, arról ebben a cikkben írtunk részletesen.