Magyar lovak a brit királyi család szolgálatában

Magyar tenyésztésű lipicai lovakat adott át Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Brit Királyi Hadseregnek Londonban, amelyeket a brit királyi család reprezentációs célra fog használni.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a brit királyi család részére ajándékozott magyar tenyésztésű lipicai lovakat Londonban, mint Magyarország III. Károly király koronázási ajándékát. A tárcavezető kiemelte, hogy ez példátlan gesztus volt, hiszen korábban még nem fordult elő, hogy Magyarország kifejezetten a brit királyi család számára ajándékozott volna lovakat.

A két herélt ló – egy 8 és egy 6 éves – Szilvásváradról, az Állami Ménesgazdaság méneséből került ki, ahol nemzetközi szintű fogatos és nyereg alatti kiképzést kaptak. Az állatokat III. Károly főistállómestere és a királyi főkocsis választotta ki, amely alkalmassá teszi őket az udvari szolgálatra.

III. Károly király és Kamilla királyné 2023. május 6-án történt megkoronázásán több állam- és kormányfő is részt vett, köztük Novák Katalin köztársasági elnök, aki Magyarországot képviselte. A ceremónián a királyi család tagjai mellett 2300 vendég vett részt, és a nézők a westminsteri apátság és a Buckingham-palota közötti útvonalon a brit királyi hadsereg katonai parádéját is megtekinthették.

A magyar ajándékok között szerepelt Orbán Viktor egykori személyi fotósa, Burger Barna tájképes fotóalbuma, Marton László szobrászművész lovakat ábrázoló bronz kisplasztikája, valamint a Mauna manufaktúra által készített túrabakancsok is. A honvédelmi miniszter a közösségi oldalán megosztott bejegyzésében mutatta meg a gyönyörű állatokat, amelyek a királyi család reprezentációs feladataiban vesznek majd részt.