Amerikai katonai bázisok közelében vásárolt földet kínai vállalatok

A The New York Post jelentése szerint kínai vállalatok mezőgazdasági földterületeket szereztek meg több amerikai államban, amelyek közel esnek stratégiai fontosságú katonai létesítményekhez, ez pedig aggodalmat keltett az amerikai biztonsági intézmények körében.

A jelentés kiemeli, hogy a kínaiak által megvásárolt területek között olyan jelentős katonai bázisok találhatók, mint a floridai MacDill légibázis, a kaliforniai Camp Pendleton tengerészgyalogsági bázis, az észak-karolinai Fort Liberty és a texasi Fort Cavazos. Egy térkép is nyilvánosságra került, amely bemutatja a kínai tulajdonban lévő földek és az amerikai katonai létesítmények közelségét. Robert S. Spalding III., az amerikai légierő nyugalmazott vezérőrnagya szerint ezek a helyszínek hírszerzési célokra is felhasználhatók lehetnek, és befolyásolhatják a helyi politikát is.

Az Egyesült Államok jogrendszere lehetővé teszi, hogy külföldi vállalatok mezőgazdasági földterületeket vásároljanak az országban. Jelenleg a külföldiek által birtokolt földek 31%-át kanadai befektetők birtokolják, őket követik a holland, olasz, brit és német befektetők. Kína az amerikai mezőgazdasági földterületek csupán 0,3%-át birtokolja. A jelentések szerint a kínai földtulajdonosok drónokat repíthetnek a katonai helyszínek fölé, vagy megfigyelő eszközöket telepíthetnek, ami aggodalomra ad okot a Pentagonban, tekintettel arra, hogy ezek az eszközök kémtevékenységre is használhatók.

Korábban már történtek példák arra, hogy Peking drónokat használt a katonai célpontok megfigyelésére, például Tajvan és Japán esetében. Az Egyesült Államokban azonban már lépéseket tettek az ilyen jellegű tevékenységek megakadályozására. Joe Biden elnök májusban javasolta, hogy a kiemelt fontosságú amerikai katonai támaszpontok 100 mérföldes körzetében történő földeladásokat vizsgálja felül a Külföldi Befektetések Bizottsága (CFIUS), és ez a szabály be is épült a bizottság működésébe. Emellett több állami törvény is született, amely megtiltja a külföldi befektetőknek történő földeladást.