A magyarok sportolási szokásairól készült felmérés eredményei

A magyar felnőttek több mint fele sosem sportol, és ennek legfőbb okai a kedv hiánya és az idő szűke – derült ki egy friss kutatásból. Az aktív életmód hiányának súlyos egészségügyi következményei lehetnek.

A TÁRKI Társadalomkutató Intézet által végzett felmérés szerint a magyar felnőttek 55 százaléka soha nem sportol. A kutatást 2023 novembere és 2024 januárja között végezték el, 1260 fő megkérdezésével, Magyarország felnőtt lakosságára reprezentatívan. A felmérés a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetségének megbízásából, az aktív Magyarországért felelős államtitkárság támogatásával készült, szakmai partnere pedig a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, valamint az Eötvös Lóránd Tudományegyetem volt.

Révész Máriusz államtitkár szerint a kutatás célja, hogy feltárják azokat a motivációkat, amelyek alapján az emberek sportolnak vagy éppen nem sportolnak. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az egészségügyi következmények drámaiak lehetnek, ha nem mozgunk eleget. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábbi felméréseire hivatkozva kiemelte, hogy életmódunk jelentős mértékben befolyásolja egészségi állapotunkat.

A felmérésből kiderült, hogy a felnőttek szabadidejük nagy részét passzív tevékenységekkel töltik, elsősorban képernyő előtt. A mozgás és a sport azonban beékelődik a családdal és barátokkal töltött idő közé. A válaszadók 43 százaléka legalább hetente sportol vagy végez valamilyen mozgást.

A végzettség szerinti bontásban a közép- és felsőfokú végzettségűek között nincs jelentős különbség, 51 illetve 53 százalékuk mozog rendszeresen. Az alapfokú végzettségűeknél viszont csak 32 százalékuk sportol hetente. Az életkor előrehaladtával csökken a rendszeresen sportolók aránya, és az anyagi helyzet is meghatározó: a jobb anyagi helyzetűek 51 százaléka, míg a rosszabb helyzetűek csak 17 százaléka mozog hetente.

A felmérés szerint a munkahely jelentős szerepet játszhat az aktív életmód elősegítésében, hiszen a vállalati edzőtermek és fitneszbérletek iránti igény jelentős.

A soha nem sportolók 54 százaléka kedv hiányával indokolja a passzivitását, 41 százalékuk időhiányra, 31 százalékuk egészségügyi állapotra hivatkozik. A kutatás szerint az aktív és kevésbé aktív elégedetlenek jelenthetnek fontos célcsoportot, mivel a megfelelő feltételek megteremtésével előrelépés érhető el.