Észak-koreai katonák ismét átlépték a demarkációs vonalat

Egy héten belül másodszor lépték át a két Koreát elválasztó demarkációs vonalat az észak-koreai katonák, és ezúttal lövések is eldördültek.

A Reuters jelentése szerint a dél-koreai vezetés tájékoztatása alapján az észak-koreai katonák helyi idő szerint csütörtök reggel lépték át a határt, majd a dél-koreai katonák figyelmeztető lövései hatására visszavonultak. Ez az incidens már a második ilyen eset volt egy héten belül, amikor az észak-koreai katonák átlépték a demarkációs vonalat. A dél-koreai vezérkar pénteki jelentése szerint az észak-koreai katonák építési munkálatokat végeztek a demilitarizált övezetben (DMZ), amikor átlépték a határt. A katonák a két Koreát átszelő vasúti sínek eltávolításán dolgoztak, emellett feltehetően tankelhárító falakat húztak föl, illetve aknákat telepítettek a határ mentén.

Kedden több tucat észak-koreai katona szintén átlépte a demarkációs vonalat, de akkor Szöul szerint véletlen incidensről volt szó, és a katonák valószínűleg nem szándékosan, hanem a demarkációs vonal közelében lévő aknák robbanása miatt menekültek át a határ déli részére. A vezérkar állítása szerint az ebben a hónapban előfordult hasonló határsértések sem voltak szándékosak az észak-koreaiak részéről.

A koreai háború 1950 és 1953 között zajlott, és fegyverszüneti megállapodással ért véget, nem békeszerződéssel, így a két ország technikailag ma is hadban áll egymással. Észak-Korea folyamatosan próbálja nehezíteni déli szomszédja életét, például nemrégiben hulladékkal és trágyával töltött léggömböket küldtek át Dél-Koreába. Ezt követően Dél-Korea felfüggesztette az Észak-Koreával 2018-ban kötött, a katonai feszültség enyhítéséről szóló megállapodás valamennyi pontját.

A demarkációs vonal környékén történt incidensek azután váltak gyakoribbá, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a héten 24 év után először látogatott Phenjanba.