Dmitro Kuleba a lehetséges békefolyamatról beszélt

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kijelentette, hogy Kijev nem keres közvetlen kapcsolatot Moszkvával, de nyitottak egy második globális békecsúcsra, amelyen Oroszország is részt vehet a fekete-tengeri gabonakezdeményezés keretében.

A miniszter a pénteki tévéműsorban elmondta, hogy a gabonamegállapodásról szóló tárgyalások pozitív tapasztalatokat hoztak, mivel az ENSZ és Törökország külön tárgyalt a felekkel, és azonos tartalmú, de külön megállapodásokat kötöttek Ukrajnával és Oroszországgal. Kuleba hangsúlyozta, hogy Ukrajna nem kíván közvetlen kapcsolatot létesíteni Oroszországgal, tekintettel annak bűneire és az ukrán állam elleni stratégiai céljaira.

A békecsúcson kötendő megállapodások biztosítékairól szólva Kuleba óvatosságra intett, mondván, hogy Oroszországgal kapcsolatban a "biztosíték" kifejezés meglehetősen bizonytalan. Kijelentette, hogy a végső győzelem az lesz, ha Oroszország többé nem tudja megtámadni Ukrajnát, és ezt a célt az Egyesült Államokkal és más országokkal kötött biztonsági megállapodások is erősítik, amelyek jelzések Putyin számára, hogy a nyugati partnerek kitartanak Kijev mellett.

Kuleba szerint Ukrajna és Kína párbeszédet folytat az orosz agresszió megállításáról, és Kína értékeli a svájci békecsúcs eredményeit. A miniszter meg van győződve arról, hogy a párbeszéd folytatódik majd, mivel Kína nem tekinti Ukrajnát ellenséges államnak, és békét szeretne. Kuleba hozzátette, hogy Peking döntését a svájci békecsúcson való távolmaradásról Ukrajna elvi álláspontja befolyásolta, miszerint Oroszország részvétele eredménytelenné tette volna a találkozót.