Durva lépésre készülnek az oroszok, nem írhatnak róluk akármit

Az Állami Duma kulturális bizottsága azt javasolta az orosz Országgyűlésnek, hogy fogadja el azt a törvényjavaslatot, amely szabályozná a „külföldi ügynökök” könyveinek könyvtári hozzáférését. Amennyiben a törvénytervezetet elfogadják, többek között Dmitrij Gluhovszkij, Mihail Zygar és az Irodalmi Nobel-díjas Ljudmila Ulickaja írók művei is parkolópályára kerülhetnek.

A törvényjavaslatot a Kulturális Bizottság tagjai 2024. március 26-án nyújtották be az Állami Dumához megfontolásra. „Javasoljuk annak megállapítását, hogy az Orosz Föderáció Kulturális Minisztériuma hagyja jóvá, és dolgozza ki az olyan dokumentumok és könyvek közzétételére és könyvtárakban való elhelyezésére vonatkozó szabályokat, amelyek szerzői a »külföldi ügynökök« nyilvántartásában vannak, vagy olyan személyek, akik a terroristák és szélsőségesek listáján szerepelnek” – írják.

Az Orosz Föderáció Kulturális Minisztériuma határozza meg az ilyen dokumentumok és könyvek listájának létrehozására vonatkozó eljárást, és majd az ő feladatuk lesz tájékoztatni a könyvtárakat a listáról.

A projekt indoklása szerint a külföldi ügynökök könyveit jelenleg szabadon kiállítják a közkönyvtárak standjain és polcain. „Így olyan szerzőket népszerűsítenek és helyeznek el, akiknek tevékenysége az Orosz Föderáció biztonsága ellen irányul” – áll a törvényjavaslatban, amely kimondja, hogy korlátozni kell az ilyen könyvekhez való hozzáférést. Amennyiben törvénytervezetet elfogadják, az 2024. szeptember 1-jén léphet hatályba.

Az Orosz Föderációban a külföldi ügynökök tevékenységét szabályozó törvény 2022. december 1-jén lépett hatályba. Ha egy külföldi ügynök megkapja ezt a státuszt Oroszországban, akkor a továbbiakban nem kaphat pénzügyi állami támogatást, nem vehet részt állami beszerzésekben, és nem folytathat oktatási tevékenységet az állami intézményekben.

A 2022–2024 között több mint 300 ember szerepelt a külföldi ügynökök listáján, köztük írók, köztük Borisz Akunin, Dmitrij Glukhovszkij, Mihail Zygar és az Irodalmi Nobel-díjas Ljudmila Ulickaja. Több olyan orosz író van, akik pályájuk csúcsán vannak, megannyi megjelent könyvvel, hatalmas olvasótáborral hazájukban és nemzetközi téren is, mégis életük talán egyik legnehezebb döntését kellett meghozniuk, amikor elhatározták: el kell hagyniuk szülőföldjüket, mert a Vlagyimir Putyin uralma alatt álló Oroszország nem tűri meg őket. Köztük van az Ljudmila Ulickaja, Dmitrij Gluhovszkij és Vlagyimir Georgijevics Szorokin is.