A gyilkos tavasz hatása a magyar meggytermésre

A szélsőséges tavaszi időjárás jelentősen befolyásolta a magyar meggytermést, aminek következtében az idei szezonban kevesebb termés várható. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) szerint a csökkenő hozamok nem csak Magyarországot érintik, ami kedvező helyzetet teremthet a magyar meggy számára az európai piacon.

Az enyhe tél és a korai kitavaszodás miatt a vegetáció a szokásosnál három héttel hamarabb kezdődött, a meggy virágzása március végére országszerte befejeződött. A március 19-20-i fagyok a virágbimbós meggyet érték, ami jelentős károkat okozott néhány ültetvényben, és befolyásolta a virágok termékenyülő képességét.

A virágzás idején tapasztalt szokatlan meleg miatt a bibék hamar beszáradtak, ami akkor is gátolta a megtermékenyülést, ha a méhek elvégezték a beporzást. Ezt követően egy másfél hetes lehűlési hullám érkezett, ami szintén nem kedvezett a terméskötődésnek. A hétvégi időjárás előrejelzés szerint heves zivatarok és felhőszakadás kíséretében érkezik az átmeneti lehűlés, ami tovább ronthatja a meggytermés kilátásait.

Pusztító éjszakai fagyok

Április közepén további éjszakai fagyok sújtották a gyümölcsösöket, ami tovább csökkentette a várható termést. A piaci szereplők 50-57 ezer tonna közötti meggytermést várnak, ami hasonló a tavalyi gyenge terméshez. Az ország észak-keleti részén, ahol a meggytermő területek mintegy fele található, különösen gyenge a termés az áprilisi fagyok miatt. A többi régióban (Dunántúl, Pest, Bács-Kiskun stb.) a tavalyihoz hasonló termésre számíthatunk.

A meggytermés jelentős részét a konzervipar hasznosítja, és a hűtő- és konzervipari szezon idén a szokásosnál korábban, már június elején elkezdődött. A Dél-Dunántúlon és Bács-Kiskunban már megkezdődött a meggy rázása, és a korai szezonkezdet miatt a betakarítás is hamarabb befejeződik. A májusi esők kedvezően hatottak a gyümölcsméretre, de a cseresznyelégy korai megjelenése miatt idén korábban kellett védekezni a kártevő ellen. A hétvégi időjárás előrejelzés szerint azonban a zivatarok és a felhőszakadások miatt piros riasztást is kiadhatnak, ami további kihívások elé állíthatja a meggytermelőket.