Amerika Ukrajnában lépést tesz, ami több szövetségesnél is aggodalmat válthat ki

Az Egyesült Államok lehetővé tette Ukrajna számára, hogy az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszereket nem csak az orosz rakétatámadások ellen, hanem ellenséges repülőgépek ellen is bevetse, akár orosz légtérben is.

A The Washington Post értesülései szerint az ukrán légvédelem ezentúl az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszereket használhatja az országot célzó ellenséges repülőgépek megsemmisítésére. Washington a múlt hónap végén engedélyezte Ukrajnának, hogy az Egyesült Államok által biztosított fegyvereket korlátozottan, de oroszországi katonai célpontok ellen is használhassa.

Az Amerikai Egyesült Államok döntése értelmében minden más nemzet által megrendelt Patriot egységet Ukrajnának szállítanak, amíg Kijev légvédelme teljesen fel nem fegyverkezik. Charlie Dietz őrnagy, a Pentagon szóvivője szerint Kijevnek engedélyezték, hogy az Egyesült Államok által szállított légvédelmi rendszereket használja az orosz repülőgépek lelövésére, még akkor is, ha azok orosz légtérben repülnek.

Ez a lépés különösen fontos lehet Ukrajna számára, tekintettel arra, hogy Oroszország képes lett arra, hogy vadászbombázói a frontvonalaktól 60-70 kilométerre, gyakran orosz felségterületről indítsák útnak többtonnás bombáikat.

Egy magas rangú washingtoni kormányzati tisztviselő szerint sosem volt korlátozás arra vonatkozóan, hogy az amerikai légvédelmi rendszereket ne használhatnák orosz területen repülő orosz repülőgépek ellen. Azonban a Washington Post szerint nincs bizonyíték arra, hogy a Patriotok valóban lelőttek volna egy orosz Berijev A-50-es légtérellenőrző repülőgépet az Azovi-tenger felett, és megbízható orosz források szerint a saját légvédelmük okozta a repülőgépek vesztét, ráadásul a találat kívül esik a Patriotok hatótávolságán. Hasonlóan, az orosz légierő 2023 májusában orosz területen elszenvedett súlyos veszteségét a Berlin által átadott PAC-2 okozta.

Ukrajna lényegében még egyszer sem használta bizonyítottan az Egyesült Államoktól kapott légvédelmi eszközöket Oroszország légterében, ami Charlie Dietz őrnagy állítását támasztja alá, és az engedély valószínűleg csak az elmúlt hónapban került kiadásra.