A brit kiskereskedelmi forgalom növekedése

A brit kiskereskedelmi forgalom májusban 2,9%-kal bővült, ami jelentős javulást mutat az áprilisi 1,8%-os csökkenés után. Az áprilisi esőzések után a vásárlók ismét visszatértek a boltokba, ami a Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) adatai alapján pozitív irányba mozdította el a forgalmat.

A májusi növekedés meghaladta a Reuters által megkérdezett közgazdászok által várt 1,5%-os prognózist. Az infláció mértéke a Bank of England (BoE) által kitűzött 2%-os célértékhez való visszatéréssel együttműködve segítette elő a fogyasztói kiadások növekedését.

A brit fogyasztói bizalmi felmérés szerint a fogyasztói hangulat 2021 novembere óta a legmagasabb szintre emelkedett júniusban. Ennek több oka is van: az időjárás javulása és az infláció mérséklődése mellett az átlagbérek emelkedése is hozzájárult, hogy több pénz maradjon a háztartásoknál.

A kiskereskedők is aktívan részt vettek a vásárlási kedv ösztönzésében, különféle akciókkal és kedvezményekkel csábítva a vásárlókat.

GBP/USD árfolyamának alakulása

A devizapiaci mozgások is fontosak lehetnek a kiskereskedelmi forgalom szempontjából, hiszen a font és dollár árfolyama is befolyásolhatja a kereskedelmi forgalmat és a fogyasztói árakat. Az infláció globális jelenségként érinti a különböző gazdaságokat, például Japánban 2,8 százalékra, háromhavi csúcsra nőtt az éves infláció májusban az áprilisi 2,5 százalékról. Ez a növekedés a japán jegybank által inkább nyomon követett, friss élelmiszerek nélkül számított fogyasztói árnövekedést is meghaladta, amely 2,5 százalék volt májusban. A japán jegybank idén már egyszer kamatemelést hajtott végre, megszüntette a negatív kamatokat, ami a további inflációs nyomásra adott válasz lehet. Az inflációs nyomás és a devizapiaci mozgások együttes hatása a kiskereskedelmi forgalomra és a fogyasztói árakra mindkét országban érezhető lehet.

Az orosz kormány enyhítette azt az előírást, hogy az exportálóknak devizabevételük mekkora hányadát kell kötelezően értékesíteniük az államnak egy speciális számlán. Az arányt 60 százalékra szállították le az eddigi 80 százalékól, ami azt jelenti, hogy "stabilizálódott a nemzeti valuta árfolyama és hogy megfelelő szintű a devizalikviditás". Ez az intézkedés a devizapiaci mozgásokat befolyásolhatja, ami közvetetten hatással lehet a kiskereskedelmi forgalomra és a fogyasztói árakra is. Vlagyimir Putyin orosz elnök rendelete alapján tavaly ősszel vezették be az exportból származó devizabevételek 80 százalékának kötelező átutalását speciális számlákra a stabil árfolyam biztosítása érdekében, az intézkedés legalább 2025 májusáig lesz érvényben. Az elnöki rendelet az üzemanyag- és energiaszektorra, a kohászati ágazatra, a vegyiparra, valamint a gabonaexportőrökre vonatkozik.