Richter akvizíció: BCI Pharma belép a magyar gyógyszergyártó portfóliójába

A Richter Gedeon Nyrt. bejelentette, hogy felvásárolta a belgiumi BCI Pharmát, ezzel erősítve jelenlétét a nőgyógyászati biotechnológiai kutatások terén.

A magyar gyógyszeripari vállalat, a Richter Gedeon Nyrt. (Richter) a napokban bővítette tevékenységét azzal, hogy megvásárolta a belgiumi székhelyű, magántulajdonban lévő BCI Pharmát (BCI), amely számos nőgyógyászati indikációban végez eredeti kutatásokat. A Richter az év eleje óta több akvizíciót is bejelentett, melyek főként a nőgyógyászati területet és a biotechnológiát érintik.

A legutóbbi tranzakció során a vállalatok 12 millió eurós vállalati értéken állapodtak meg, amelynek kifizetése a következő években, fejlesztési mérföldkövek eléréséhez kötött. Turek Péter, a Richter nőgyógyászati üzletágának (WHC) igazgatója kiemelte, hogy a BCI Pharma kináz kutatásban szerzett ismeretei révén értékes preklinikai jelölt molekulákat fedezett fel, és az akvizíció lehetővé teszi a Richter számára, hogy nőgyógyászati kutatási tevékenységét kiterjessze és kereteit megszilárdítsa Liege városában.

A Richter nagyra értékeli a BCI magasan képzett szakértő csapatát, és várakozással tekint az együttműködés elé, hogy a precíziós gyógyszeres kezelések során megoldásokat találjanak a nőgyógyászati rendellenességekre. A BCI Pharmát 2013-ban alapították Dominique Surleraux és Elisabeth Picou, és a társaság molekuláris modellezés segítségével magas szelektivitású célzott kináz inhibitorokat fejlesztett ki. A cégnek jelenleg két telephelye van: a gyógyszerkémiai egység Montpellierben, Franciaországban, míg a biológiai kutatócsoport Liège-ben, Belgiumban található.

A budapesti székhelyű Richter Gedeon Nyrt. ezzel a tranzakcióval tovább erősítette nemzetközi portfólióját, amely már Európa több országában, Kínában, Latin-Amerikában és Ausztráliában is jelen van.