A Fidesz és az ECR kapcsolata: nincs hivatalos kérelem, de szigorú feltételek vannak

Az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) frakció társelnöke, Nicola Procaccini szerint a Fidesz nem is jelentkezett a csoportba, ellentétben az olasz lapokban megjelent hírekkel.

Olasz lapértesülések szerint a Fidesz nem csatlakozhat az ECR-hez, mert Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek vezetője és olasz miniszterelnök elutasította a magyar kormánypárt kérését. Ezzel szemben Nicola Procaccini állítása szerint a Fidesz soha nem nyújtott be hivatalos kérelmet a frakcióhoz való csatlakozásra.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szerint a párt nem is csatlakozna az ECR-hez, mivel azok felvették soraikba a "szélsőségesen magyarellenes" Románok Egyesüléséért Szövetséget (AUR), amelynek öt tagját aznap vették fel a frakcióba. Az AUR felvétele után az ECR a harmadik legnagyobb politikai csoporttá vált az Európai Parlamentben. Kocsis egy Facebook-posztjában is kifejtette, hogy "Szó sem lehet arról, hogy a Fidesz ilyen párttal üljön egy frakcióban az Európai Parlamentben!".

Procaccini hozzátette, hogy az ECR-be való felvételhez a pártoknak nyíltan ki kell állniuk Ukrajna mellett az orosz agresszióval szemben. Az AUR esetében is ez volt a feltétel, amit hivatalos nyilatkozatban is megerősítettek.

A Corriere della Sera szerint azonban Giorgia Meloni utasította el a Fidesz csatlakozási kérelmét, mivel több hátrányt láttak a felvételükben, mint előnyt. A lap szerint több ECR-tagpárt is ellenzi Orbán Viktor miniszterelnököt, és többen jelezték, hogy a Fidesz csatlakozása esetén ők távoznának a frakcióból. Ezzel kapcsolatban a hvg.hu is megjegyezte, hogy az ECR több tagpártja elfogadhatatlannak tartaná a Fidesz belépését.

Az ATV Híradója érdeklődött a Fidesznél a csatlakozási kérelemmel kapcsolatban, de a párt csak annyit közölt, hogy a tárgyalások még zajlanak. Az Európai Parlament politikai csoportjainak július 15-ig kell hivatalosan megalakulniuk, így a Fidesznek még van ideje szövetséget kötni, leginkább a szélsőjobboldali pártokkal. Az ECR társelnökének nyilatkozata szerint azonban a Fidesz nem is nyújtott be kérelmet a csatlakozásra.

Az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójának alelnöke, Nicola Procaccini szerint a Fidesznek írásos nyilatkozatot kell adnia, amelyben kifejezi támogatását Ukrajnának, ha csatlakozni kíván az ECR-hez. Ezt az előfeltételt a héten az uniós konzervatívokhoz csatlakozott román szélsőjobboldali AUR párttól is megkövetelték.

„Ha Orbán Viktor is csatlakozni akar a jövőben a konzervatívokhoz, akkor ő is ezt tegye” – magyarázta Procaccini az Euractiv beszámolója szerint. A Fidesz és az ECR hónapok óta udvarolt egymásnak, de az AUR tagságát a magyar kormánypárt nem fogadta el.

„A Fidesz soha nem fog egy frakcióban ülni az Európai Parlamentben egy ilyen párttal. Ez nem alku tárgya” – mondta Kovács Zoltán, a magyar miniszterelnök szóvivője, utalva a román nacionalista párt szélsőséges álláspontjára az országban élő magyar kisebbséggel szemben. Az ECR június 26-i alakuló ülésén választja meg vezetőségét.