A 2010-es évek elejének gazdaságpolitikája a középpontban

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és Czomba Sándor államtitkár a 2010-es évek elejére emlékeztető kifejezésekkel értékelte az áprilisi kereseti statisztikákat, kiemelve a foglalkoztatottság és a bérek növekedését.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint jelentős előrelépés történt a foglalkoztatottság és a bérek terén a Gyurcsány-korszak óta. Az államtitkár szerint nemcsak a foglalkoztatottak száma nőtt 1 millióval, hanem egy átlagos dolgozó fizetése is több mint háromszorosára emelkedett 2010 óta. Emellett a minimálbér és a garantált bérminimum is jelentősen, 3,6-szorosára nőtt, ami hozzájárult az "alulról nyitott középosztály" megerősítéséhez.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján az áprilisi nettó átlagkereset 444 ezer forint volt, ami 13,4 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

A kormánykommunikációban manapság ritkán használt "alulról nyitott középosztály" kifejezés a 2010-es évek elején gyakori volt, Orbán Viktor miniszterelnök a párt politikájának egyik alappilléreként említette. Ide tartozott a közmunkaprogram bevezetése, az egykulcsos jövedelemadózás megvalósítása és a családtámogatási rendszer átalakítása.

A keresetek múltbeli szintekhez való viszonyítása és a gyurcsányozás azonban értelmetlennek tűnhet a jelenlegi gazdasági környezetben.