Óvodapedagógusok és tanárok hiányával küzd az oktatási rendszer

A pedagógusok béremelése ellenére továbbra is súlyos hiány mutatkozik az óvodapedagógusok és tanárok között. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint a hatalomnak szégyellnie kellene magát, mivel nem tették meg mindent a gyerekek alkotmányos jogaiért.

A Pedagógusok Szakszervezetének évértékelőjén elhangzott, hogy a kormány által bejelentett pedagógusok új jogállásáról szóló státusztörvény 32,2 százalékos béremelést hozott januártól, ami 140 ezer köznevelésben dolgozó pedagógust érintett. Ennek ellenére Vékony Tamásné, a PSZ óvodapedagógiai tagozatának vezetője szerint a béremelés hosszútávon nem motiváló, és az óvodapedagógusok bérrendezése nem valósult meg. Jelenleg 4500 óvodapedagógus hiányzik a rendszerből, és a köznevelésből tízezernél is több, a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkatárs hiányzik. Az önkormányzatok közötti különbségek miatt máig nem állt helyre a rend az óvodapedagógusok béreiben.

Az óvodai csoportokban egyes településeken csupán egy pedagógus és egy dajka működik együtt, ami aggodalomra ad okot az óvodapedagógusok teljesítményének értékelése kapcsán. Bedő Katalin, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium tanára szerint a béremelés nem állította meg a tanárhiányt, és jelentős különbségek vannak az egyházi és állami iskolák között. A gimnáziumokat ő a legrosszabbul felszerelt intézményeknek tartja.

A magyartanárok az új Nemzeti Alaptanterv (NAT) miatt megváltozott érettségi követelményekkel is szembesülnek, amelyek még több adat memorizálását követelik meg a diákoktól, miközben csökkentették a magyar nyelv és irodalom órák számát. Bedő Katalin szerint a Nemzeti Alaptanterv modernizálására lenne szükség, és Totyik Tamás hozzátette, hogy a magyar diákok rossz teljesítménye a PISA- és az OECD-teszteken is azt mutatja, hogy szükség van a NAT korszerűsítésére.

Hende István általános iskolai tanár beszámolója szerint 147 pedagógus perelte be a szombathelyi tankerületet a rendkívüli munkaidőben elrendelt helyettesítések kifizetetlenül hagyása miatt, és másodfokon megnyerték a pert. A tankerület három évre visszamenőleg kifizeti ezeket a helyettesítéseket, de Hende szerint nem csak nekik, hanem a tankerület összes, mintegy 1500 pedagógusának ki kellene fizetni a plusz munkát.

Németh Erika gyógypedagógus a gyógypedagógusok helyzetéről számolt be, kiemelve, hogy sokan elhagyták a pályát, és jelenleg egy 15 fős csoportra egy gyógypedagógus jut. A diagnózist kapott gyerekek számára nehéz megfelelő intézményt találni, és a felnőttek gyakran láthatatlanná válnak a rendszerben.

Pataki Zsolt, a PSZ gyermekvédelmi tagozatának vezetője szerint a gyermekvédelemben "borzasztó nagy katyvasz" uralkodik. A gyermekvédelem jelenlegi helyzetét példázva elmondta, hogy a szakellátásban élő gyerekek napi étkezésére csupán 1500 forint áll rendelkezésre, és a lakásotthonban élő gyerekek 20-30 százaléka szökésben van, sokan pedig kapcsolatba kerülnek a droggal. Pataki Zsolt hozzátette, hogy a drogfogyasztás terén is jelentős problémák vannak, hiszen ma már a szakellátásból kerül ki a drogos gyerekek 40 százaléka.

Totyik Tamás az évértékelő végén az Index kérdésére elmondta, bíznak abban, hogy jövőre a tanévkezdés kicsivel békésebb lesz, mint az elmúlt időszak volt. A jövőre nézve pedig a szakszervezet négy fontosabb kérdéssel foglalkozik majd, többek között az új NAT-tal, a vidéki kisiskolák összevonására kapott uniós forrásokkal, a következő béremelés forrásainak biztosításával és a teljesítményértékelés felhasználásával kapcsolatban.