Gyermekvédelmi dolgozókat érintő kérdőív keltett felháborodást

A gyermekvédelmi szakellátásban dolgozóknak személyes kérdésekre kell válaszolniuk egy új kérdőív alapján, amely a "kifogástalan életvitel" ellenőrzését célozza. A Népszava és a Blikk információi szerint a kérdőív olyan kérdéseket tartalmaz, mint például a lakóhely, ingatlanok, ingóságok, szórakozóhelyek látogatása és alkoholfogyasztás.

Az Országgyűlés által június 11-én elfogadott gyermekvédelmi törvénycsomag nyomán a gyermekvédelmi szakellátásban dolgozóknak válaszolniuk kell többek között arra, hogy kivel élnek együtt, milyen ingatlanokkal és értékes ingóságokkal rendelkeznek, valamint milyen szórakozóhelyeket látogatnak és alkoholt fogyasztanak-e. A törvénycsomag jelentős része már július 1-jén hatályba lépett.

Sokan már múlt pénteken átvették az adatlapot, amelyen a háztartásban élő felnőtteknek is vállalniuk kell, hogy életvitelüket bármikor vizsgálhatja a rendőrség egyik szerve.

Köves Ferenc, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint a dolgozók többsége még csak most kapja meg a dokumentumot, és bár hivatalos álláspontjuk még nincs, már vannak olyan szakemberek, akik ellenzik a kérdőívet. Köves elmondása szerint egyesek kényelmetlenül érzik magukat a kérdőív miatt, mások pedig "hülyeségeket" terveznek beírni.

A gyermekvédelmi dolgozók elsősorban a szabadidő eltöltésére és a hozzátartozókat is érintő kérdések miatt tiltakoznak. Köves Ferenc úgy véli, hogy bár elfogadható elvárás a feddhetetlen életű munkavállalók alkalmazása, a magánélet részletei, mint például a szórakozóhelyek látogatása, magánügyek maradjanak.

A szakszervezeti elnök hozzátette, jogi szempontból is megvizsgálják majd a kérdőív következményeit, beleértve a hamis válaszokat is. Köves Ferenc kiemelte, hogy a gyermekvédelem súlyos problémákkal küzd, és sürgős beavatkozásokra lenne szükség, de a kormányzati intézkedések helyett a dolgozókra nehezedő nyomás növekszik, miközben a béremelések elmaradnak.

A gyermekvédelmi intézmények vezetőinek és a szakmai munkakörben foglalkoztatottjainak júliustól kötelező lesz pszichológiai alkalmassági és kifogástalan életvitel vizsgálata. Az első körben az ágazatban dolgozó összes vezető kétnapos alkalmassági vizsgálaton vett részt, majd a második fordulóban szexuális beállítottságukról, párkapcsolataikról, félelmeikről, de esetleges pedofília iránti érdeklődésükről is vallaniuk kellett.

Tényleg a rendőrség bűnfelderítési osztálya ellenőrzi majd, hogy a gyermekfelügyelő azon a helyen bulizik, amit megjelölt? És mi történik, ha a szomszéd Juli néni szerint nem is oda jár? Vagy mi lesz, ha máshol táncol szombat este? Mi történik azzal, aki beírja, hogy Ibizára jár szórakozni egy ismert kormányközeli vállalkozóval? – fogalmazott Köves Ferenc.