Csák János miniszteri pályafutása és a staféta átadása

Miközben Szegeden felavatták a Molekuláris Ujjlenyomat Kutató Központ új lézerlaboratóriumát, a politikai életben is fontos változások zajlottak: Csák János bejelentette lemondását, és Hankó Balázs veszi át a stafétát a kulturális és innovációs miniszteri poszton.

A Szegedi Molekuláris Ujjlenyomat Kutató Központ új lézerlaboratóriumának felavatása alkalmával a figyelem egy másik fontos eseményre terelődött. Csák János, aki hosszú évek óta töltötte be a miniszteri posztot, a hónap elején jelentette be, hogy távozik tisztségéből. Indoklása szerint céljait elérte, és ideje átadni a helyét a fiatalabb generációnak.

Az új kulturális és innovációs miniszter Hankó Balázs lesz, aki korábban a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárként tevékenykedett. Hankó Balázs kinevezése kapcsán hangsúlyozta, hogy büszkék kell lennünk magyarságunkra, és ezt senkinek sem szabad hagyni elvitatni.

Hankó Balázs már több hivatalos eseményen is részt vett, de az eddigi interjúk alapján nem világos, milyen irányváltást tervez az elődje, Csák János által képviselt politikához képest. Eddig leginkább a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) korábbi irányvonalának folytatásáról beszélt. Csák lemondása előtt nem sokkal került nyilvánosságra a készülő kulturális törvénytervezet, amely szerint hat kiemelt intézmény irányítaná a kisebb vidéki intézményeket is.