Előre megmosott zöldségekben találtak veszélyes parazitákat

Egy friss kutatás során a Kenti Egyetem szakértői rámutattak, hogy az előre megmosott zöldségek mintegy 17 százalékában Cryptosporidium nevű egysejtű parazitát találtak Angliában, ami hasmenést és súlyos betegségeket okozhat.

Az eset Angliában történt, ahol a kutatók 2023 májusa és júliusa között végezték el a vizsgálatokat 36 különböző terméken. Az eredmények rávilágítottak, hogy a klóros fertőtlenítőszert tartalmazó vízzel átmosott zöldségek ellenére is jelen lehetnek a fertőzésre ellenálló Cryptosporidium-részecskék. Anasztasziosz Csuszisz, a kutatást vezető szakember szerint a beszállítóknak felül kellene vizsgálniuk a termelési lánc mentén alkalmazott higiéniai módszereket.

A Cryptosporidium-fertőzés általában hasmenéssel jár egészséges immunrendszerű embereknél, de a legyengült immunrendszerű személyeknél akár életveszélyes állapotot is előidézhet. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) honlapján található információk szerint a fertőzés néha tünetmentes, de a tünetek akár öt-hat hétig is fennállhatnak, és a betegség krónikus formáját is kialakíthatják, különösen a HIV-fertőzöttek esetében.

A NNGYK tájékoztatása szerint a parazita rendkívül ellenálló a legtöbb fertőtlenítőszerrel szemben, így a klórral szemben is, és csak forralással pusztítható el. Az állatokban és emberekben élősködő parazita a széklettel nagy mennyiségben ürülő ciszta formájában válik rendkívül fertőzővé.