Úttörő műtét a Semmelweis Egyetemen

Hazánkban elsőként végeztek el sikeresen egy különleges műtétet a Semmelweis Egyetem orvosai, amely során egy beteg lábszárából kivett ideget ültettek be a szem szaruhártyájába, hogy helyreállítsák annak érzékelési funkcióját.

A Semmelweis Egyetem plasztikai sebészei és szemészei együttműködve hajtották végre ezt a speciális beavatkozást, amely során egy 15 centiméteres idegszál került átültetésre úgy, hogy az a lábban se okozzon funkcióromlást. A műtét célja az volt, hogy a páciens visszanyerje a szaruhártya érzékelési képességét, amelyet különböző betegségek, mint például diabétesz, tumorok, idegproblémák, arcidegbénulás, vírusos fertőzések, Sclerosis multiplex vagy veleszületett agybetegségek okozhatnak.

Dr. Klárik Zoltán, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika plasztikai sebésze az Amerikai Rekonstrukciós Mikrosebészeti Társaság éves konferenciáján látott eljárást honosította meg hazánkban. Az eljárás lényege, hogy a szemfelszín érzéketlensége miatt kialakuló sérüléseket érzékelni tudja a beteg, így megfelelő védekezési mechanizmus alakul ki a szemben. Ennek következtében az is előfordulhat, hogy a beteg elveszíti a pislogási reflexét, a könny nem mossa át a szemét, ezért az folyamatos irritációnak van kitéve, ami fekélyek kialakulásához és végül akár vaksághoz is vezethet.

Az első ilyen műtétet egy középkorú nőn végezték el, ahol a lábszárból kivett idegszálat mikroszkóp alatt több részre osztották, majd egy bőr alatti alagútrendszeren keresztül vezették át az ideget a szemhéjon keresztül a szemfelszínbe.

Dr. Füst Ágnes, a Szemészeti Klinika adjunktusa vezette a szemészeti teamet, amely a kötőhártya alatt vezette el és rögzítette az ideget a szaruhártya körül öt pontban. Az operáció során az orvosok operációs mikroszkóp alatt dolgoztak, és a műtét sorrendjének megszervezése jelentette a legnagyobb kihívást, hogy a plasztikai sebész és a szemészeti team felváltva tudjon dolgozni.

A kezelt beteg egy központi idegrendszeri tumor által okozott idegkárosodás miatt szenvedett rendszeresen kiújuló szaruhártyafekélytől. Korábban három szemműtéten esett át a gyógyulás érdekében, de a legutóbbi műtét óta a fekély nem tért vissza, és a beteg életminősége javult, megakadályozva a teljes látásvesztést.