Ukrán származású képviselőjelölt az amerikai Kongresszus küszöbén

Az Ukrajnában született, nyugalmazott amerikai katona, Eugene Vindman megnyerte a Virginia állambeli demokrata kongresszusi előválasztást, és így novemberben indulhat a képviselői pozícióért, de nem ő lenne az első ukrán származású tagja az amerikai törvényhozásnak.

Eugene Vindman, aki politikai tapasztalattal nem rendelkezik, hat demokrata riválisát maga mögé utasítva, a szavazatok 49,3%-át megszerezve nyerte meg az előválasztást, és ezzel ő lesz a demokraták jelöltje Virginia 7. körzetében a republikánus Derrick Henderson elleni küzdelemben. Vindman Kijevben született 1975-ben, gyermekkorában költözött az Egyesült Államokba, és azóta Eugene néven ismert.

Eugene és ikertestvére, Alexander Vindman kulcsszerepet játszottak Donald Trump volt amerikai elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő közötti, 2019-es telefonbeszélgetés kiszivárogtatásában, amely Trump első alkotmányos vádeljárásának egyik központi bizonyítéka lett. Mindkét testvér a Nemzetbiztonsági Tanács tanácsadójaként dolgozott akkoriban, de Eugene-t 2020-ban elbocsátották, amit ő politikai indíttatásúnak tartott.

Amennyiben Vindmant megválasztják, ő lehet a jelenlegi kongresszus második ukrán származású tagja a republikánus Victoria Spartz mellett, aki Indiana államban indul az újraválasztásért. Spartz kezdetben támogatta Ukrajna segélyezését, de később szigorúbb elszámoltathatóságot követelt, és áprilisban ellene szavazott egy 61 milliárd dolláros ukrán segélycsomagnak.