Ukrajnai parancsnok szerint vesztésre állnak, de új fejlemények is vannak

Ukrajna vesztésre áll az Oroszországgal vívott konfliktusban, és a helyzet csak rosszabbodik, ha nem következik be változás – állítja Dmitro Kuharcsuk, az ukrán fegyveres erők egyik parancsnoka.

Dmitro Kuharcsuk, az ukrán fegyveres erők 3. önálló rohamdandárja második rohamzászlóaljának parancsnoka szerint jelenleg vesztésre állnak az oroszokkal szembeni konfliktusban. Kuharcsuk szerint a helyzet kritikus, és az ukrán társadalomnak aktívabban kellene részt vennie a háborús erőfeszítésekben. Az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott interjúban elmondta, hogy területeket és a legjobb embereket veszítik, ami nyilvánvalóvá teszi a jelenlegi helyzetüket.

A parancsnok úgy véli, hogy a fegyveres erők jelenleg csak a lövészárkokban harcoló emberek lelkesedésére támaszkodnak, akik már nagyon kimerültek. Kuharcsuk szerint az ellenség által végrehajtott lopakodó offenzíva nemcsak kellemetlen, hanem kritikus következményekkel is járhat.

Kuharcsuk hangsúlyozta, hogy az ukrán társadalomnak ki kell lépnie a komfortzónájából, és aktívabban kellene részt vennie a háborús erőfeszítésekben. Azt is hozzátette, hogy nem látja a fokozott mozgósítás eredményét, és az államnak meg kellene változtatnia a polgárokhoz való hozzáállását. Véleménye szerint, ha ezek a változások nem következnek be, akkor Ukrajna elveszíti a háborút.

Eközben Oroszországban az ukrajnai invázió kezdete óta már több mint 10 ezer büntetőeljárást indult a katonai szolgálat megtagadása miatt. Az orosz Mediazona szerint csak 2022 májusában 929 ilyen esetet tárgyaltak a bíróságok. Az általános mozgósítást 2022 szeptemberében rendelték el, a hadsereg tagjainak pedig leszerelési tilalmat vezettek be. Összesen 9059 eljárás indult a katonai egységtől való jogosulatlan távolmaradás, 627 fegyelemsértés, 339 pedig dezertálás miatt. 10 085 főt vádoltak meg összesen, közülük 8594-et már el is ítéltek, naponta 34-35 ilyen döntés születik. A legtöbb esetben az ítéleteket felfüggesztik, a vádlottakat pedig visszarendelik a frontra.

Ukrajnában a háború súlyos emberi jogi visszaéléseket is magával hozott. Az ukrán főügyészhelyettes, Viktoriia Litvinova szerint a hatóságok nyilvántartást vezetnek az orosz katonák által elkövetett szexuális visszaélésekről. Egy kísérleti projekt keretében öt embert már el is ítéltek, bár az esetek részleteit nem tették közzé. Litvinova elmondása szerint a háború kitörése óta 303 szexuális erőszakkal kapcsolatos ügyet regisztráltak, amelyből 112 férfi, 191 pedig női áldozatokat érintett. Néhány áldozatot többször is bántalmaztak, ami rávilágít a konfliktus emberi költségeire.

A brit védelmi minisztérium szerint az orosz hadsereg intenzív toborzókampányt folytat külföldön, különösen Afrikában, hogy az Ukrajnában harcoló alakulataikat feltöltsék. Ez a lépés arra utal, hogy Oroszország igyekszik támadóképes maradni újabb mozgósítási hullám nélkül, mivel az előző mozgósítás miatt munkaerőhiány lépett fel az országban, a képzett munkaerő egy része pedig elmenekült.