Orosz könyvtárakban korlátoznák a "felforgatók" könyveinek hozzáférését

Az orosz hatóságok egy új törvénnyel korlátoznák azoknak a szerzőknek a műveihez való hozzáférést könyvtárakban, akiket „külföldi ügynöknek” minősítenek. A törvény elfogadása esetén többek között Ljudmila Ulickaja, Borisz Akunyin és Dmitrij Gluhhovszkij alkotásai válnának nehezen elérhetővé.

A törvényjavaslatot, amelyet márciusban terjesztettek elő, az Állami Duma Kulturális Bizottsága is támogatja, és amennyiben elfogadják, a kulturális minisztérium dolgozza majd ki az érintett könyvek könyvtári kezelésére vonatkozó szabályokat. Ezen szabályok alapján létrehoznak egy listát a veszélyesnek ítélt művekről, ami hasonlítana a korábbi pápai tiltott könyvek jegyzékéhez.

Jelena Drapeko, a Kulturális Bizottság alelnöke és a törvényjavaslat egyik benyújtója szerint az ilyen könyveket különleges tárolókban kellene elhelyezni, és csak meghatározott szakemberek férhetnének hozzájuk, mint ahogy a szovjet időkben is történt a politikailag veszélyesnek nyilvánított irodalommal.

Az orosz kormány elvi szinten támogatja a tervezetet, amely a külföldi ügynökökről szóló törvény szigorítására épül. Az elmúlt években többször is módosították ezt a törvényt, és az Ukrajna elleni invázió óta már nem szükséges külföldi finanszírozás ahhoz, hogy valaki felkerüljön az ügynöklistára – elég, ha a hatóságok szerint „külföldi befolyás alatt áll”.