Újabb bomba robban? Az ügyészség holnap rendkívüli tájékoztatót tart Magyar Péter hangfelvételéről

A Központi Nyomozó Főügyészség csütörtök délelőtt sajtótájékoztatót tart a volt igazságügyi miniszter magánbeszélgetését tartalmazó hangfelvétellel kapcsolatos nyomozás jelenlegi állapotáról.

Az ügyészség bejelentette, hogy a tájékoztatón részleteket ismertetnek a nyomozásról, amelyet a Magyar Péter által nyilvánosságra hozott hangfelvétel nyomán indítottak. A felvételen Varga Magyar Péter és Rogán Antal közötti beszélgetés részletei hallhatóak, amelyben Varga azt állítja, hogy bizonyos neveket „kihúzattak” a Schadl-ügy vádiratából. Rogán Antal ezt később cáfolta, és úgy nyilatkozott, hogy Varga Judit alaptalan dolgokat állított.

A Központi Nyomozó Főügyészség egy korábbi közleményében kijelentette, hogy a hangfelvételen elhangzottak ellenére dr. Polt Péter legfőbb ügyész irányítja az ügyészséget, ahol a törvények uralma érvényesül. Az ügyészség továbbá hangsúlyozta, hogy az összes, a felvételen és Magyar Péter tanúkihallgatásán elhangzott állítást vizsgálják, és a szükséges bizonyítási cselekményeket végzik el.

Magyar Péter a hangfelvételt 2023 januárjában készítette, és március végén tette közzé, mielőtt a Völner-Schadl-üggyel kapcsolatos tanúkihallgatásra érkezett volna a Fővárosi Nyomozó Ügyészségre. A felvételen Varga Judit, az akkori igazságügyi miniszter és Magyar Péter beszélgetése hallható, amelyben Varga a kormányt maffiaszerű szervezetként jellemezte.

A sajtótájékoztatót csütörtökön 10.30-kor tartják, és dr. Fürcht Pál főügyész fogja vezetni. Fürcht Pál korábban elmondta, hogy a történtek miatt tanúként hallgatták meg Varga Judit egykori igazságügyi minisztert, és pontosan tudják, hogy ki az a Tóni, Barbara és Ádám. A főügyész kommunikációs csapdában érezte magát, mivel folyamatban lévő ügyeket hagyományosan nem kommentálnak, de hangsúlyozta, hogy az ügyészség büszke lehet arra, hogy idáig eljuttatták az ügyet, és heroikus munkát végeztek.

Magyar Pétert, a Tisza párt alelnökét márciusban hallgatták meg először tanúként a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen, ahol jogi képviselői – többek között Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter – is elkísérték. Meghallgatása után három állítást fogalmazott meg a Völner–Schadl-ügyről, amelyek között szerepelt, hogy Schadl György „Rogán Antal propagandaminiszter embere volt”, a kormány már a meggyanúsítás és az őrizetbe vétel előtt tudott a büntetőeljárásról és titkos megfigyelésről, valamint hogy Rogán Antal és/vagy emberei manipulálták az ügyészségi iratokat. Az ügyészség ezt képtelenségnek nevezte, és hangsúlyozta, hogy az ügyészségi iratok eltüntetése, átírása nem csupán jogi, hanem fizikai képtelenség.

A bejelentést az Index a helyszínről tudósítja majd.