Új mesterséges intelligencia alkalmazás a macskák egészségéért

Egy japán kutatócsoport által kifejlesztett mesterséges intelligencia képes felismerni a macskák fájdalmait a róluk készült képek alapján, több mint 95 százalékos pontossággal.

A Nihon Egyetem és a Careology vállalat kutatói által létrehozott CatsMe! alkalmazás 6000 macskáról készült kép elemzésével tanult meg fájdalom jeleit felismerni. A fejlesztők szerint az alkalmazás rendkívül pontos, és a tévedés esélye minimális. A Nihon Egyetem Állatorvosi Központjának kutatói kiemelték, hogy míg az állatorvosok képesek felismerni az állatok fájdalmát, a gazdik számára ez sokkal nehezebb feladat.

A kutatók rámutattak, hogy az idős macskák többségét érintik ízületi gyulladások és egyéb fájdalmak, de csak egy kis részük kap megfelelő kezelést. Egy kutató szerint az idős macskák több mint 70 százalékát érintik ezek a problémák, azonban csupán 2 százalékuk kerül kórházi kezelésre.

A macskák és kutyák rendkívül népszerűek Japánban, a Japan Pet Food Association adatai szerint a háziállatok száma meghaladja a 15 év alatti gyermekekét az országban. Ez magyarázza a CatsMe! alkalmazás népszerűségét is, amelyet a tavalyi debütálása óta már több mint 230 ezer ember használt.