Amerikai fegyverszállítmány Tajvanra és támogatás a dalai lámának

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma jóváhagyta egy több mint 360 millió dollár értékű katonai szállítmány eladását Tajvan számára, miközben amerikai törvényhozók támogatásukról biztosították a dalai lámát, ami feltehetően Kína nemtetszését fogja kiváltani.

Az amerikai védelmi minisztérium által jóváhagyott szállítmány drónokat és rakétákat tartalmaz, amelyek hozzájárulnak Tajvan biztonságának javításához és a térség politikai stabilitásának, katonai egyensúlyának, valamint gazdasági fejlődésének fenntartásához. A csomag részei között szerepelnek a Switchblade 300 öngyilkos drónok és az ALTIUS 600M-V drónok, amelyek valós idejű detektálásra és ellencsapásra képesek. A tajvani védelmi minisztérium köszönetet mondott az Egyesült Államoknak a fegyvereladások növeléséért, miközben Kína fokozza a katonai nyomást a szigetországra.

A dalai láma ügyében amerikai törvényhozók találkoztak a spirituális vezetővel Indiában, és jelezték, hogy nyomást fognak gyakorolni Pekingre a 2010-ben befagyasztott párbeszéd újraindítása érdekében. Michael McCaul texasi republikánus képviselő kijelentette, hogy nem fogják engedni, hogy Peking beavatkozzon a dalai láma utódjának kiválasztásába. Az amerikai kongresszus a Resolve Tibet Act törvény elfogadásával ösztönözni kívánja a párbeszédet, amelyet Joe Biden amerikai elnöknek még alá kell írnia.

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Lin Csian arra szólította fel az Egyesült Államokat, hogy ne támogassák a tibeti függetlenségi törekvéseket, és ne keressenek kapcsolatot a dalai láma környezetével. A kínai álláspont szerint a dalai láma politikai száműzött, aki Kína-ellenes tevékenységet folytat. A dalai láma utódlásának kérdése is viták tárgyát képezi, mivel Peking ragaszkodik a régi hagyományokhoz, míg a tibeti hagyomány szerint a következő dalai láma reinkarnációját kellene követni. A 88 éves spirituális vezető évek óta egészségügyi problémákkal küzd, és ezen a héten az Egyesült Államokba utazik gyógykezelésre.

(Borítókép: Nancy Pelosi és Michael McCaul részt vesz a Dalai Láma templomában tartott rendezvényen Dharamshala Himachal Pradeshban, Indiában 2024. június 19-én. Fotó: Charlotte Greenfield / Reuters)