Fizetés nélkül magukra hagyott tengerészek az óceánokon

Egyre több tengerész találja magát kiszolgáltatott helyzetben, amikor eladósodott hajótulajdonosok egyszerűen magukra hagyják őket a fedélzeten, gyakran évekig tartó várakozásra kényszerítve őket. A jelenség világszerte tapasztalható, és a hajótulajdonosok egyre gyakrabban "felejtik el" hajóikat különböző kikötőkben, a fedélzeten rekedt személyzettel együtt.

Abdul Nasszer Szaleh, egy szíriai származású tengerész, majdnem egy évtizedet töltött egy teherhajón, amelyet a tulajdonosa Dzsiddában, a Vörös-tenger partján felejtett. Szaleh éveken át nem tudta elhagyni a hajót, mivel Szaúd-Arábia bevándorlási szabályozása miatt nem léphetett a szárazföldre. Emiatt folyamatosan azon aggódott, mikor kapja meg elmaradt bérét.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) és a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) közös jelentése szerint a tavaly elhagyott hajók száma meghaladta az előző évi rekordot. A hajótulajdonosok gyakran ígérik meg a fizetést, de sok esetben képtelenek teljesíteni ígéreteiket.

A legénység gyakran nem meri elhagyni a hajót, attól tartva, hogy soha nem kapja meg a járandóságát. Szaleh végül hosszú évek után térhetett haza Egyiptomba, ahol családja orvosi ellátásra szorult. A férfi mérnökként dolgozott az Al-Mahán, amely állatokat szállított a ramadán idején.

A hajótulajdonosok néha úgy döntenek, hogy olcsóbb a hajót elveszíteni, mint megmenteni. Több magára hagyott hajó már alig alkalmas tengeri közlekedésre, és gyakran a törvényesség határán üzemelnek. Az amerikai cégek közül is voltak, amelyek leselejtezett hajóikat hagyták magukra, például egy floridai családi vállalkozás két teherszállító hajóját Palm Beachben.

Volt olyan eset is, amikor a matrózoknak hazautazásukhoz repülőjegyet ígértek, de a reptéren kiderült, hogy a jegy hamis volt. Az ilyen gátlástalan hozzáállás rossz hírnevet kelt az egész hajózási ágazatnak, és megnehezíti a legénység toborzását. Az ICS szerint a kétmillió tengerészt foglalkoztató iparág két év múlva súlyos, 96 ezer fős munkaerőhiánnyal fog szembesülni.