17 katonai bázist kap az Egyesült Államok Svédország területén

A svéd törvényhozás kedden jóváhagyta az Egyesült Államokkal kötött védelmi megállapodást, amely lehetővé teszi az amerikai fél számára, hogy állandó katonai támaszpontokat hozzon létre Svédországban a NATO-csatlakozás részeként.

Ez a lépés jelentős változást jelent egy olyan ország számára, amely több mint kétszáz éve kerüli a katonai szövetségekben való részvételt – emelte ki a Le Monde. A Védelmi Együttműködési Megállapodás értelmében az Egyesült Államok 17 svédországi katonai bázishoz és kiképzőterülethez férhet hozzá, valamint engedélyezett lesz számára fegyverek, katonai felszerelések és lőszerek tárolása is.

A svéd parlamentben lezajlott, csaknem ötórás vita után nagy többséggel fogadták el a megállapodást. A baloldali és zöld pártok képviselői nemmel szavaztak, mivel aggályaik vannak azzal kapcsolatban, hogy atomfegyverek is elhelyezhetők lesznek az országban.

A The Local svéd kiadása szerint a jobboldali kormány álláspontja szerint nem szükséges külön tiltást bevezetni az atomfegyverekre, mivel Svédországban "széles körű konszenzus van az atomfegyverekkel kapcsolatban".