Orbán Viktor felmentette az országos kórházfőigazgató-helyettest

Szerdán Orbán Viktor miniszterelnök felmentette hivatalából dr. Bene Ildikót, az országos kórházfőigazgató-helyettest, Pintér Sándor belügyminiszter javaslatára - közölte a Magyar Közlöny.

Bene Ildikó 2020 vége óta töltötte be az országos kórházfőigazgató-helyettesi pozíciót. Korábban, 2010 és 2018 között a Fidesz egyéni országgyűlési képviselője volt, majd a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kórház főigazgatójaként dolgozott egészen 2020-ig. Helyettesi kinevezését Jenei Zoltán javasolta, abban az időszakban, amikor Takács Péter, a jelenlegi egészségügyi államtitkár, távozott a posztról.

Orbán Viktor döntése, mely dr. Bene Ildikó felmentéséről rendelkezik, 2024. július 1-jén lép hatályba, azonban a döntés indoklása nem publikus. Az új országos kórházfőigazgató-helyettes személyéről egyelőre nem született határozat.

Bene Ildikó 1962-ben született Szolnokon, belgyógyász, hipertonológus, okleveles egészségügyi menedzser. 1986-tól 2014-ig a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórházban gyógyított, 2008-2010 között pedig orvosigazgatóként ténykedett. 2010-től négy éven keresztül az intézmény főigazgatója volt.

Mint arról beszámoltunk, tavaly év végén rengeteg kórházigazgatót menesztett Pintér Sándor 2023. december 31-ei hatállyal. Két országos intézet és hét vármegyei kórház főigazgatójának magasabb vezetői kinevezését vonta vissza, a megbízott országos kórház-főigazgató pedig tizenöt városi kórház főigazgatójának főigazgatói kinevezését vonta vissza. Többükről érdemeik elismerése mellett betöltött 65 éves életkorukra figyelemmel hozott döntéseket a Belügyminisztérium.

A politikai helyzet Magyarországon jelenleg bizonytalan, és a közéleti viták gyakran a hatalmi erőforrásokért vívott harc színterévé válnak, ami hosszú távon nem szolgálja a nemzet javát. A kormánypártok változás kényszerében vannak, az új ellenzék pedig csak most épül fel, ami történelmi lehetőséget nyitna arra, hogy valódi elképzelésekről, alternatívákról szóló verseny alakuljon ki, és egyes kérdésekben akár nemzeti konszenzusokra is kísérletet tegyünk. Azonban a társadalmi kötődések gyakran politikai törzsekhez vagy vezető személyekhez fűznek, ami veszélyezteti a társadalom belső egységét és a jövőkép kialakítását. A politikai felelősséget viselőknek az ország jövőjére kellene fordítaniuk figyelmüket, hogy a következő időszak javunkra váljon.