Óbudai alpolgármester korrupciós ügye: rendőrségi intézkedés

Az óbudai önkormányzatot érintő korrupciós ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) munkatársai már márciusban őrizetbe vettek négy személyt, akik jelenleg is előzetes letartóztatásban vannak, és most újabb két embert, köztük Czeglédy Gergő óbudai alpolgármestert is őrizetbe vették.

A KNYF szerint az alpolgármester hivatali pozícióját kihasználva, több mint százmillió forintot fogadott el egy reklámtevékenységet folytató gazdasági társaság ügyvezetőjétől. Czeglédy állítólag közbenjárt a reklámberendezésekkel kapcsolatos engedélyek és hozzájárulások megszerzéséért. A vesztegetési pénzeket fiktív szerződésekkel próbálták leplezni, amelyeket a cégek a valóságban nem teljesítettek.

A III. kerület polgármestere, Kiss László korábban úgy nyilatkozott, hogy hivatali dolgozó nem érintett az ügyben, azonban a kerületi önkormányzat fideszes frakcióvezetője szerint ez nem állja meg a helyét, hiszen az alpolgármester és a másik őrizetbe vett személy, Krébesz Dániel is kötődik a hivatalhoz.

Czeglédy vagyonnyilatkozatai szerint jelentős mértékű osztalékot vett fel több cégéből 2013 óta minden évben. 2019-ben hat ingatlanja volt, míg a legfrissebb, 2024-es nyilatkozata szerint már több ingatlana és jelentős megtakarításai vannak. Az alpolgármester bevallottan kötvényeket, állampapírokat, részvényeket tart, és megtakarításai összértéke majdnem eléri a 600 millió forintot.

Az önkormányzat közleménye szerint a KNYF által kiadott közleményből értesültek az őrizetbe vett személyekről, és az ügyészség átkutatása során szkennelt iratokat foglaltak le. Az önkormányzat hangsúlyozza, hogy minden szerződésük megfelel a jogszabályoknak és valós teljesítésen alapulnak.

Czeglédy politikai jövője egyelőre kérdéses, az önkormányzat várja az ítéletet. Az alpolgármester mandátuma októberig érvényes, de a Fidesz óbudai frakciója szerint Czeglédynek le kellene mondania, amennyiben a bíróság úgy ítéli meg, hogy a bizonyítékok elegendőek a letartóztatásához.