Németországban terrortámadásokra figyelmeztetnek

Német tisztviselők szerint fennáll a veszélye annak, hogy az Isis-K, egy afganisztáni székhelyű dzsihadista csoport, terrortámadásokat hajtson végre Európában, különös tekintettel Németországra, ahol a közelgő Európa-bajnokság vonzó célpont lehet.

A Financial Times jelentése szerint a német belügyminiszter, Nancy Faeser és a német belügyi hírszerző ügynökség (BfV) vezetője, Thomas Haldenwang egyaránt arra figyelmeztetnek, hogy az Isis-K "puha célpontokat" fenyeget, beleértve a futballmérkőzéseket is. Faeser kiemelte, hogy Európa, és ezen belül Németország, a dzsihadista szervezetek célkeresztjében van, míg Haldenwang szerint az Isis-K lehet a legveszélyesebb csoport, amely nagyszabású, összehangolt támadásokat tervezhet, mint a nemrég Moszkvában történtek.

Az Isis-K propagandaszervezete, a "Voice of Khorasan" egy olyan kollázst tett közzé, amelyen egy militáns látható rohampuskával egy futballstadionban, és a "lődd le az utolsó gólt!" felirattal. A Hohenheimi Egyetem felmérése szerint a német lakosság 20 százaléka a terrortámadásoktól való félelem miatt kerülné a nyilvános mérkőzésmegtekintéseket.

Haldenwang szerint az Isis-K képes volt támogatóit Nyugat-Európába juttatni az Ukrajnából érkező menekültáradat leple alatt, és arra buzdították őket, hogy támadásokat hajtsanak végre Európában. A "magányos farkasok" továbbra is jelentős fenyegetést jelentenek, mint például az a 25 éves afgán férfi, aki Mannheimben késes támadást hajtott végre, vagy a június elején egy politikai rendezvényen többekre támadó afgán származású elkövető, amelyben egy rendőr meghalt.

A BfV vezetője szerint az iszlamista terrorizmus veszélye megnőtt a Hamász október 7-i támadása és a gázai háború óta, és az Isis-K erőszakra uszít Izrael és a diaszpórában élő zsidók ellen. Németországban emiatt megnőtt az antiszemita bűncselekmények száma. A vallási szélsőségesek által elkövetett merényletek esélye a 2023. október 7. óta növekedett meg, amikor a Hamász fegyveresei betörtek Izraelbe, ahol rengeteg embert megöltek és százakat elraboltak.

Az Isis-K, amely 2015-ben alakult Afganisztánban, az Egyesült Államok 2021-es kabuli kivonulása óta erősödött, és nemzetközi tevékenységét is fokozta. Kapcsolatba hozták többek között Iránban és Törökországban elkövetett támadásokkal, valamint egy meghiúsított svéd parlamenti támadási tervvel. A BfV 2023-as éves jelentése szerint a csoport egyre inkább a "nyugati hitetlenek" elleni támadásokat tűzte ki célul. 2023 júliusában több feltételezett terroristát is letartóztattak a német hatóságok, akik a 2022-es ukrajnai orosz inváziót követően érkezhettek Németországba.