Németh Dávid: 5%-os inflációval és 2,5%-os növekedéssel zárhatjuk az évet

A K&H vezető elemzője, Németh Dávid szerint az idei év 5%-os inflációval és 2,5%-os gazdasági növekedéssel zárulhat. Az euróárfolyam 385 és 400 forint között alakulhat, az alapkamat pedig 6,25%-on zárhatja az évet.

Németh Dávid a bank szegedi sajtóútján tartott előadásában több fontos makrogazdasági tényezőt is érintett. Az európai parlamenti választások után nem történt jelentős politikai változás, de a zöldpártok visszaszorulása és a szélsőjobb mérsékelt előretörése mellett gyengült a német-francia tengely. Magyarország szabályozási minősége és korrupciós kontrollja gyengült 2004-hez képest, ugyanakkor a politikai stabilitás erősödött. Az USA-ban az elnökválasztás kiemelt téma, ahol a választók több mint 50%-a számára a megfizethető lakhatás, 30% szerint a gazdasági helyzet, 28% számára a migráció kérdése a legfontosabb. Biden életkora és Trump bírósági ügyei is befolyásolják a választókat, a két jelölt fej-fej mellett halad, de a piacok kevesebb kockázatot látnak Biden újraválasztásában.

Az energiapiacot illetően az európai gázfogyasztás csökken, a tárolókapacitások fel vannak töltve, és nő az LNG-kínálat. A gáz ára 30-35 euró, az olajé 80 dollár körül maradhat. A magyar gazdaság energiaintenzív, de az energiamix szempontjából zöldebb, mint például Lengyelországé. A vállalati szektorban a magyar és lengyel cégek profitabilitása romlott, pozitív fordulat csak 2025-ben várható. A magyar vállalatok likvid eszközeinek magas aránya jelzi a beruházási képességet, a bizalom helyreállása azonban még várat magára.

A munkaerőpiac terén lassan nő a foglalkoztatás és a munkanélküliek száma Magyarországon, a munkanélküliségi ráta 4,4%-on stabilizálódott. Az USA-ban a munkaerőpiac lanyhulása kedvezhet a kamatcsökkentéseknek. A fiskális politikában a társadalom öregedése miatt növekvő költségekkel kell számolni, de a kamatkiadások csökkenhetnek. A GDP 0,7-0,4%-ára rúgó éves kiigazítási szükséglet a kiadási oldalt érintheti elsősorban.

A kereskedelem és beruházások terén a geopolitikai konfliktusok lassítják a világkereskedelem növekedését. Magyarország jól áll a tőkevonzó képesség terén, de a régió országaihoz képest nem kiugró. Az európai befektetők dominálnak, az amerikai és izraeli befektetések aránya csökkent a dél-koreai és kínai befektetések javára. A háztartásoknál a hitelkihelyezések növekedése hatására megfordulhat az eladósodottság csökkenése, a fogyasztás 3-3,5%-kal növekedhet.

Az ipar és a GDP szerkezete tekintetében a szolgáltatások húzzák a növekedést, a belső kereslet növekedése tovább támogathatja ezt. Az építőipar és az élelmiszeripar is húzza az ipari kilábalást. Az infláció tekintetében az áremelkedés mérséklődött, de a maginflációban kockázatok vannak. Az alapkamat év végére 6,25%-ra csökkenhet, a korábban várt 5,5%-kal szemben 5,0% körüli inflációt vár a K&H. A devizaárfolyamok terén a dollár túlértékelt, az euróval szembeni forint árfolyamsáv 385-400 között alakulhat.