Múzeumok Éjszakája: Kulturális programok a foci szerelmeseinek

A Múzeumok Éjszakája idén június 22-én kerül megrendezésre, több mint négyszáz helyszínen, ahol a labdarúgó-Európa-bajnokság jegyében számos kulturális program várja a látogatókat.

Az idei Múzeumok Éjszakájának kínálatában 2500 esemény szerepel, amelyek között rendhagyó tárlatvezetések, családi és gyerekprogramok, játékos foglalkozások, koncertek, filmvetítések, színházi előadások és gasztronómiai programok is megtalálhatóak. A rendezvény tematikája a jelenleg zajló labdarúgó-Európa-bajnokság köré épül, így a sportág iránt érdeklődőket is szeretnék meghívni egy különleges kulturális kalandra.

A családosokat délutántól gyerekbarát programokkal várják, mint például állatsimogató és ismeretterjesztő előadások az Állatorvos-történeti Gyűjteményben, ókori római világhoz kötődő kreatív kézműveskedés az Aquincumi Múzeumban, fejlesztő mesefoglalkozás az ELTE Természetrajzi Múzeumában, valamint a Természettudományi Múzeumban a sárkányok kerülnek előtérbe, ahol őslénycsontokat is megfoghatnak a résztvevők.

A focirajongóknak szóló Gólpassz programok keretében többek között a Minden idők focija című kiállítás lesz megtekinthető az Országos Széchenyi Könyvtárban, az Albert Flórián, a legenda című tárlat az Óbudai Múzeumban, magyar-török futballtörténeti kiállítás a Gül Baba Kulturális Központban, gombfoci gála a Néprajzi Múzeumban, és csocsózás a rabbival a Budavári Zsinagógában. Emellett meccsnéző pontok is lesznek, ahol a futballszurkolók kulturális környezetben szoríthatnak kedvenc csapatuknak.

A Magyar Nemzeti Galériában a kurátorok 20 perces tárlatvezetések során mutatják be a nemzeti festőművész-válogatottat, míg a csillagászat iránt érdeklődők a Polaris Csillagvizsgálóban tehetnek megfigyeléseket. Az art deco stílus kedvelői a Ráth György-villában merülhetnek el az 1920-30-as évek művészetében és életérzésében, a Budapest Galéria pedig boszorkányszombatra hívja a látogatókat a Szent Iván éj közeledtével.

Székesfehérvár kiemelt vidéki helyszínként 26 helyszínen kínál programokat, többek között kínai kulturális programokkal a Csók István Képtárban, felfedező sétákkal a romkertben, és szellemes éjszakával a Deák Gyűjteményben.

A fővárosi programok közötti közlekedést a BKK is támogatja, este 6 óra és hajnali fél három között ingyenes múzeumi buszjáratokat indítanak, amelyeket a rendezvényre megváltott karszalaggal rendelkezők használhatnak.