Így vihető át a csok egy másik ingatlanra

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) elidegenítési- és terhelési tilalommal jár, de a támogatás átvihető egy másik ingatlanra, amennyiben az új ingatlan nagyobb hasznos alapterületű és nagyobb értékű. A money.hu összeállítása szerint a csok-os ingatlanok körülbelül 2 százalékánál fordult elő fedezetcsere, és Budapesten, valamint Pest megyében 2015 óta mintegy 1100 esetben történt ilyen jellegű tranzakció.

A csok támogatásának átviteléhez a jogszabály lehetőséget biztosít arra, hogy a 10 éves elidegenítési tilalom lejárta előtt is új otthon vásárlására vagy építésére használják fel a támogatást. Korponai Levente, a money.hu vezetője kiemelte, hogy az átvitelhez szükséges az eredeti ingatlant piaci hitel segítségével vásárolni, és az átmeneti időszakban jelzálogfedezet cserére is szükség lehet.

A csok teljes összegének átviteléhez a jogszabály szerint vásárlás esetén 1, építés esetén 3 év áll rendelkezésre, és az ingatlanfedezet nem kell, hogy saját tulajdonban legyen. A család ideiglenesen elköltözhet a csok-os ingatlanból legfeljebb 5 évig, ha a jogszabályban rögzített okok egyike indokolja a költözést.

A részletes szabályok a következőképpen alakulnak:

  • Az eladott ingatlan adásvételi szerződésének megkötésétől számított 30 napon belül kötelező az eladás tényét jelezni a kormányhivatal felé.
  • A bejelentést követő 60 napon belül a támogatott személy kérheti a csok-ra vonatkozó visszafizetési kötelezettség felfüggesztését.
  • A korábban kapott csok összegét kincstári letéti számlára kell befizetni, és az új ingatlan megszerzésére 1 vagy 3 év áll rendelkezésre.
  • A felfüggesztés időtartama alatt a csok-kal finanszírozott lakást tehermentesítheti a kormányhivatal, ha az új lakás megszerzése még nem történt meg.
  • Az újabb lakás megszerzésének igazolásakor a kormányhivatal intézkedik a kincstári letéti számláról a támogatott személynek kifizethető összeg kiutalásáról.
  • Az ügyfélnek az elidegenítésből származó bevételt az újabb lakás megszerzésére kell fordítania.