Hiába kötelező, nem érdekli őket - Ezért nem szeretik a kisboltosok a kártyás fizetést

Állítólag egyre több kereskedő hány fittyet az előírásoknak, és vonja ki magát a bankkártyás fizetés alól. Ha állandóan kint lóg a filctollal írt papír, hogy elromlott a terminál, vagy elhúzza a száját az eladó, amikor elővesszük a kártyát, az mindkét oldalon egyformán kellemetlen. De mégis mi lehet erre a megoldás?

Magyarországon a fizetési rendszerünk az EU-ban és globálisan is az egyik legkorszerűbb, miközben a kormánytagok és bizonyos politikai pártok a készpénzhasználatot részesítik előnyben. A "Tartsuk életben a készpénzt" mozgalom hivatalos weboldala már nem elérhető, de a Facebookon lévő azonos nevű csoport szerint a készpénz beszüntetése a demokrácia megsemmisítéséhez vezethet.

A kereskedők gyakran mellőzik a bankkártyás fizetést, és bár a jogszabály kötelezővé teszi azt, ahol online pénztárgép van, valódi ellenőrzés hiányában gyakran megszegik ezt. Sz. Erika szerint a legtöbb helyen elfogadják a kártyás fizetést kis összegek esetén is, míg G. Klára rosszul érintette, hogy a piacról messzire kellett mennie pénzért, mert nem fogadtak el kártyát. K. Jánost zavarja, hogy az építőanyagboltban és a tüzéptelepen sem lehet kártyával fizetni, míg L. Zsuzsi szerint vannak boltok, ahol készpénzes fizetés esetén kedvezményt kapnak a vásárlók.

Egy névtelenséget kérő kisbolti alkalmazott szerint a kisebb kereskedések és vendéglátóhelyek jelentős része két kasszával dolgozik, a "házipénztár" és a bankkártyás terminál mellett, hogy elkerüljék a magas adóterheket. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Kozák Tamás szerint a kártyás fizetés biztosítása a vevőkiszolgálás színvonalát erősíti, és a kereskedők pénzügyi kondícióit az együttműködési szerződések tartalmazzák.