Lengyelország elnöke kitüntette a magyar nagykövetet

Andrzej Duda, Lengyelország köztársasági elnöke szerdán kitüntette Kovács Orsolya Zsuzsannát, Magyarország varsói nagykövetét – közölte a magyar diplomáciai képviselet.

Kovács Orsolya Zsuzsanna a Lengyel Köztársaság Szolgálatáért Érdemrend Parancsnoki Keresztje kitüntetést vehette át az elnöktől. Andrzej Duda elismerését fejezte ki a nagykövet asszonynak a lengyel-magyar kapcsolatok erősítéséért végzett példaértékű és áldozatkész munkájáért, amit hét és fél éves missziója során végzett.

Az elnök kiemelte, hogy Kovács Orsolya Zsuzsanna kiemelkedő szolgálatai miatt ragaszkodott a kitüntetés személyes átadásához, amelyre elnöksége alatt csak ritkán került sor.

"Teljes felelősséggel mondhatom, hogy a diplomáciai testületben ritka az olyan nagykövet, aki oly rendkívüli módon tölti be a szerepét, mint ahogyan azt Kovács Orsolya nagykövet asszony lengyelországi küldetése során tette. Rendkívül aktív és szívélyes személy, aki kiválóan érti a lengyel gondolkodásmódot" – emelte ki laudációjában az államfő.

Az MTI beszámolója szerint a nagykövet beszédében saját példáján keresztül hangsúlyozta a nemzedékeken átívelő örökség ápolásának fontosságát, amely a Lengyelország és Magyarország közötti különleges kapcsolat fenntartásának záloga.