Magyar Péter és az előrevetített politikai karrier?

Magyar Péter, a TISZA párt politikusa, a Facebookon megtartott "népszavazás" eredményeként bejelentette, hogy elfogadja brüsszeli EP-mandátumát, és már tárgyalásokat is folytatott az Európai Néppárttal. A KDNP ezt követően bejelentette, hogy elhagyja az EPP-t, mivel nem tud azonosulni a párt háborús doktrínájával és Magyar Péter felvételével az EPP-frakcióba. Magyar egy jelentőségteljes képet posztolt az Európai Parlament brüsszeli székházából, Antall József mellszobránál.

Magyar Péter a közösségi médiában közzétett fotóján az Európai Parlament brüsszeli épületében látható, ahol 2015-ben felállították Antall József mellszobrát. A képet egy idézettel vezette fel, amely a rendszerváltás miniszterelnökének szavait idézi: "Én szolgálok, és addig szolgálok, amíg a nemzetnek haszna van belőle. Teszem, amíg tudom." Ez a gesztus arra utalhat, hogy Magyar Péter politikai ambíciói messze túlmutatnak egy egyszerű kormányváltáson.

Antall József, a Magyar Demokrata Fórum (MDF) egykori tagja, a rendszerváltás idején az Ellenzéki Kerekasztal tagjaként jelentős szerepet játszott az alkotmánymódosítás előkészítésében. Ő volt az, aki először beszélt a nemzeti összetartozásról, és 1990-ben, a magyar miniszterelnökké választása után, 42 évvel a kommunista kormányzás után, Magyarország élére állt. Antall József kormányzása jelentette az átmenetet a kommunista rendszertől az új, demokratikus rendszer felé, és ő irányította az országot a gazdasági növekedés felé vezető úton. Halála, 1993. december 12-én, mély nyomot hagyott a magyar történelemben.

Az Európai Parlament brüsszeli székházában található Antall József mellszobrát 2015-ben avatták fel, és az épület egyik szárnyát is róla nevezték el. A szobrot azóta elhunyt özvegye, Klára asszony leplezte le. Magyar Péter e mellszobornál készítette el azt a fotót, amelyet közösségi médiában osztott meg.

A TISZA Párt alelnöke, Magyar Péter tegnap este élőben jelentette be, hogy felveszi brüsszeli EP-mandátumát. A döntés előtt a párt honlapján szervezett szavazáson a résztvevők több mint háromnegyede támogatta, hogy Magyar Brüsszelben képviselje Magyarországot. A politikus hangsúlyozta, hogy minden energiáját az új szerepébe fogja fektetni, még ha ez lemondásokkal is jár.

Magyar Péter elismerte, hogy az új pozíciója jelentős pénzügyi előnnyel jár, de tagadja, hogy ez lenne a motivációja. A politikus elárulta, hogy a kapott juttatásainak felét jótékony célokra fordítja majd, ami havonta több millió forintot jelent. Emellett bejelentette, hogy nem költözik ki Brüsszelbe, hanem ingázni fog, és a stratégiai terveket továbbra is hazai irodájában fogja tárgyalni a kollégáival.

A személyes életével kapcsolatban Magyar Péter bevallotta, hogy a gyermekeire kevesebb ideje marad, de hangsúlyozta, hogy munkája során az ő jövőjükért is dolgozik, és amikor csak lehetőségük van rá, találkoznak és programoznak együtt. A politikus nyitott arra, hogy ismerkedjen, noha erre jelen helyzetben nem sok ideje marad.

Az EPP és az EP-frakciója megváltozott, az évek során balra tolódott, és a KDNP képviselője, Hölvényi György szerint már a béke szót sem lehetett kimondani a frakción belül. Hölvényi kijelentette, hogy a Fidesznek az EPP-ből három éve történt kilépése után a KDNP nagy kompromisszumok árán együtt tudott működni a néppárttal, azonban mostanra egy olyan helyzet alakult ki, amelyet nem lehetett tolerálni. Hölvényi szerint az EPP politikai szükségszerűség miatt növeli tagjainak számát, de túllépett saját értékein és „sodródott az árral”. Hölvényi továbbra is következetesen kereszténydemokrata értékek mentén fogja folytatni munkáját, és hangsúlyozta, hogy találni kell egy, a kereszténydemokrata értékekhez közel álló politikai csoportosulást a munka folytatásához.

Magyar Péter kedden jelentette be, hogy az EP-választáson 30 százalékot megközelítő, az ellenzék legnagyobb erejévé vált Tisza Párt mind a hét EP-képviselője belép az EPP frakciójába. Hölvényi György szerint az EPP balra tolódó háborúpártisága már odáig fajult, hogy a frakción belül nem lehetett a családügyekről, a béke szaváról, valamint a genderkérdésekről nyíltan vitatkozni. Magyar Péter a bejelentésében kifogásolta, hogy a Fidesz háborúpártizza a Néppártot és a benne ülő politikusokat, noha szerinte ez egyáltalán nem érvényes a pártcsaládra, és arról is beszélt, hogy régen volt helye a Fidesznek a Néppártban, mára pedig már sehová nem akarják őket felvenni. Hölvényinek üzenve azt mondta: „Eddig nem zavart?”. Az ellenzékivé lett politikus szerint furcsa, hogy a KDNP-t eddig nem zavarta, hogy a Néppártban van.

Az RMDSZ nem támogatta, hogy felvegyék Magyar Péteréket a néppárti frakcióba. Magyar Péter közlése szerint az Európai Néppárt frakciója 97 százalékos többséggel szavazta meg, hogy felvegyék a Tisza Párt képviselőit, azonban az RMDSZ két képviselője nem támogatta ezt a döntést, erkölcsi és politikai okokból kifolyólag.