Két erdőtűz ejtett csapdába egy települést Új-Mexikóban

Rendkívüli állapotot hirdettek Új-Mexikóban, mivel két erdőtűz egyszerre söpört végig egy hegyláncon, ezreket kényszerítve evakuálásra és legalább egy halálos áldozatot követelve.

Ruidoso falu közelében 7800 ember hagyta el otthonát, miután a hétfőn kezdődött erdőtűz mérete rövid időn belül megháromszorozódott. A két tűz, a "South Fork Fire" és a "Salt Fire", együttesen már több mint 80 négyzetkilométert pusztított el, és a lángokat még nem sikerült kordában tartani. Michelle Lujan Grisham kormányzó hangsúlyozta, hogy minden lehetséges intézkedést megtesznek a tüzek megfékezésére, és felszólította a lakosságot az azonnali menekülésre.

A helyi tisztviselők jelentése szerint a tüzek közel 500 épületet pusztíthattak el, amelyek valószínűleg lakóházak voltak. A tűz keletkezésének okát egyelőre nem ismerik, de tudott, hogy a terjedését a száraz időjárás és a szél segítette elő. Új-Mexikóban gyakoriak az erdőtüzek, különösen most, amikor a délkeleti részen aszály is sújtja a területet. Az új-mexikói erdészeti hivatal illetékese szerint az államban nem ritkák az erdőtüzek, és az előrejelzések alapján nem számítanak rendkívüli évre.

Az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó szervezete korábban bejelentette, hogy 1950 óta világszerte gyakoribbá és súlyosabbá váltak a hőhullámok, ami az erdőtüzek megszaporodásához is hozzájárul.

A hatóságok megerősítették, hogy a tüzek következtében legalább egy ember meghalt. A falu teljes, 7000 fős lakosságát evakuálták, és több mint 500 épület rongálódott vagy semmisült meg teljesen a pusztító lángok közepette. A kormányzó a nemzeti gárda bevetését kérvényezte, mert helyileg már képtelenek megbirkózni a helyzettel.

A "South Fork Fire" az új-mexikói Mescalero Apacs Rezervátumban kezdődött, ahol a törzs elnöke rendeletben rendkívüli állapotot hirdetett. A másik tűz, a "Salt Fire" szintén a Mescalero rezervátumban és Ruidosótól délnyugatra lángolt. Steve Jones, egy helyi lakos elmondása szerint a több mint 60 kilométer/órás szél végigvitte a tüzet a hegygerincen, szó szerint 30 méter magas lángokat láttak, ami hatalmas területet emésztett fel.

(Borítókép: Az USDA Forest Service tűzoltója Ruidoso Új-Mexikóban 2024. június 17. június 17-én.  Fotó: Kaylee Greenlee Beal / Reuters)

Közben Kaliforniában, Los Angelestől északra egy újabb erdőtűzzel harcolnak a tűzoltók, amely már több mint 15 ezer hektárt égetett fel, és amely miatt több száz embert evakuáltak. Kedden estére ennek a tűznek a 31 százalékát sikerült megfékezni. Hatósági adatok szerint az Egyesült Államokban jelenleg 29 nagyobb erdőtűz tombol, közülük 10 a nyugati parti Kaliforniában. Az Egyesült Államok a nyári szezon első nagy hőhullámával küzd. Kedden már több mint 70 millió amerikait, vagyis az országban minden ötödik embert érintett a hőségriasztás. Néhány városban, köztük Chicagóban, rekordhőmérsékletet mértek az évnek ehhez az időszakához viszonyítva.