A készpénzhasználat csökkenése és a pénzforgalmi változások Magyarországon

Az első negyedévben Magyarországon tovább csökkent a készpénzfelvételek száma és értéke, miközben a mobilbanki alkalmazások elterjedése és az elektronikus fizetési lehetőségek bővülése jelentősen hozzájárult a készpénzhasználat visszaszorulásához.

A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján a készpénzfelvételek száma 2,7 százalékkal, értéke pedig 6,2 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. Ezzel szemben a kártyás vásárlások száma 11,5 százalékkal, értéke pedig 10,7 százalékkal nőtt. A készpénzbefizetések száma 1,9 százalékkal emelkedett, de értékük 6,4 százalékkal csökkent. A külföldi kártyás vásárlásokban több mint 20 százalékos növekedést tapasztaltak.

A lakossági számlák 35 százalékáról indítottak mobilbanki alkalmazásból átutalást, és az összes átutalás 78,1 százalékát internet- vagy mobilbankon keresztül kezdeményezték. Az azonnali utalások darabszáma 5,9 százalékkal, összértéke pedig 19,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A fizetési kártyákkal kapcsolatos visszaélések száma és összértéke is emelkedett. A visszaélések száma 28,5 százalékkal, összértéke pedig 15,8 százalékkal nőtt. Az ügyfelek által viselt kár 20,2 százalékkal emelkedett, ami 1,8 milliárd forintból 1,3 milliárd forintot tesz ki. A háztartási szektorban a nem kártyás sikeres visszaélések összértéke 5,4 százalékkal nőtt, míg a vállalati szektorban egy nagy értékű visszaélés torzítja az adatokat.

A pénzforgalmi szolgáltatók bevételei 7,3 százalékkal voltak magasabbak az előző év azonos időszakához képest. A tranzakciószámmal arányos díjak 14,5 százalékot, a tranzakciók értékével arányos díjak pedig 56,6 százalékot tettek ki a bevételeken belül. A fizetési kártya elfogadáshoz kapcsolódó bevételek több mint 10 százalékos emelkedést mutattak.

A pénzforgalmi infrastruktúra tovább bővült, a fizetési számlák száma 0,2 százalékkal nőtt, a devizaszámlák növekedése azonban megállt. A lakossági számlák 35 százalékáról indítottak mobilbanki alkalmazásból átutalást, 46 százalékáról pedig azonnali fizetést. Az elektronikus elfogadói hálózat, különösen az internetes elfogadóhelyek száma is jelentősen, 5 százalékkal bővült.