K. Endre, a kegyelmi botrány központi alakja végre megszólalt

Hosszú idő után K. Endre, a bicskei gyermekotthon volt igazgató-helyettese nyilatkozott lapunknak, és úgy tűnik, még mindig nem érti, miért vált közellenséggé.

K. Endre, aki hosszú hetek, hónapok óta hallgatott, végre megtörte a csendet. Beszélgetésünk során az az érzésünk támadt, mintha az idő megállt volna körülötte. Az intézmény egykori vezetőjének gondolkodásmódja és véleménye alapján úgy tűnik, továbbra sem ismeri fel cselekedeteinek súlyát, és nem fogta fel, milyen következményekkel jártak azok az ártatlan gyerekek számára, akikkel kapcsolatban állt.

K. Endre egy megbocsáthatatlan bűn részese volt, amikor megpróbálta segíteni a bicskei gyermekotthon lakóit molesztáló főnökét, az igazgatót. Ezen felül Novák Katalin államfő elnöki kegyelemben részesítette, így nem került börtönbe. Novák Katalin mellett a kegyelmi kérelmet ellenjegyző igazságügyi miniszter, Varga Judit is belebukott ebbe a kínos ügybe.

K. Endre ragaszkodik az ártatlanságához, ragaszkodik ahhoz, hogy ő „csak leleplezett” bizonyos pedofil bűncselekményeket, részt nem vett bennük. Azonban a közvélemény és a jog szerint, ha valakinek tudomása van egy ilyen ocsmány bűncselekményről, és nem tesz ellene semmit, az bizony nem ártatlan. Még akkor sem, ha nagyon sokszor és nagyon erősen gondol is rá... A gyermeket nevelnünk kell, tanítanunk, fejlesztenünk, hiszen a gyermek maga a jövő. Miféle bűnbocsánatot érdemelhet az, aki a jövő alapját szennyezi be?

A Blikk megkeresésére K. Endre írásban reagált, és méltatta Balog Zoltán püspök kiállását mellette. Balog Zoltán püspök a 777 keresztény portálnak adott interjújában nyilatkozta, hogy személyesen szólt Novák Katalinnak, hogy részesítse elnöki kegyelemben K. Endrét. K. Endre szerint Balog Zoltán azon kevés közismert személyek közé tartozik, aki a lincshangulatban is kiállt mellette, és ismeri munkáját, személyiségét, valamint rendelkezik azokkal a háttér-információkkal, amelyeket az igazságszolgáltatás nem vett figyelembe. K. Endre azt állítja, hogy az ügyészség és a bíróság ellentmondásos tanúvallomások alapján állította össze az ítéleti tényállást, és hogy két közvetlen tanú szerint semmilyen kényszerítő hatást nem gyakorolt rájuk. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Novák Katalin államfőnek és Varga Judit volt igazságügyi miniszternek le kellett mondania, ugyanakkor hálás a kegyelemért. K. Endre szerint Balog püspök talán azért várt a nyilvánosság előtt megszólalni a választásokig, mert a kegyelmi ügyet politikai haszonszerzésre használták fel.

A Blikk információi szerint K. Endre jelenleg gyakran tartózkodik családja erdélyi szülőfalujában, Zabolán. Balog Zoltán püspök, aki a református egyház zsinati elnökségéről lemondott, de püspöki címét megtartotta, továbbra is kiáll K. Endre ártatlansága mellett, és úgy véli, hogy K. Endre "láthatóan az igazáért küzdött", amikor egy tanút megpróbált lefizetni. A Fideszben és református körökben is komoly felháborodást váltott ki Balog tette, ezért pár nappal a botrány kirobbanása után kénytelen volt lemondani a zsinati elnöki posztjáról, viszont maradt püspök. K. Endre továbbra is hálás Balog kiállásáért, és úgy véli, hogy az igazságszolgáltatás több helyen is hibázott az ügyében. Az ügyészség anélkül emelt ellene vádat, hogy a rendőrség meghallgatta volna, valamint egymásnak ellentmondó tanúk vallomásaiból szerkesztette meg a vádiratot. A bíróság pedig annak ellenére ítélte el, hogy a bizonyítékok alapján nem lehetett kétséget kizáróan megállapítani a bűnösségét.

Állítólag K. Endre sok időt tölt jelenleg Zabolán, erdélyi szülőfalujában, amelynek közelében lakik Kató Béla püspök, aki mind a K. családot, mind Balog Zoltánt jól ismeri. A Blikk információi szerint nem elképzelhetetlen, hogy Kató járt közben Balognál a kegyelem ügyében. A Válasz Online szerint Balog Zoltán és Novák Katalin 2012 és 2018 között többször is kettesben utazott külföldre, ami tovább erősítheti a feltételezést, hogy szoros kapcsolatban álltak, és ez befolyásolhatta K. Endre kegyelmi ügyének kimenetelét. Balog Zoltán miniszterként 131-szer utazott külföldre, és ezek közül 36 alkalommal Novák Katalin is jelen volt. Balog a Válasz Online-nak adott válaszában hangsúlyozta, hogy Novák Katalin részvétele az utazásokon azért volt indokolt, mert több idegen nyelvet beszél, és a családügyi terület fontossága miatt szükség volt a külföldi tapasztalatcserére és népszerűsítésre. Ezen utazások során több alkalommal is kettesben utaztak, amire Balog személyesen öt alkalomra emlékszik.