Újabb késelési eset az oului bevásárlóközpontban

Újabb rasszista indíttatású késelés történt kedd este Oulu városában, abban a bevásárlóközpontban, ahol nemrég egy neonáci férfi megszúrt egy gyermeket. A rendőrség szerint a legutóbbi támadást egy 15 évnél idősebb tinédzser hajtotta végre, aki egy felnőttet sebesített meg a felsőtestén.

A hatóságok úgy vélik, hogy a támadás mögött is rasszista indítékok állhatnak, és felmerült a gyanú, hogy az elkövető a múlt heti esetet másolta. Mindkét esetben a bevásárlóközpont biztonsági őrei avatkoztak közbe, az áldozatokat kórházba szállították, és túlélték a támadásokat.

Finnország elnöke, Alexander Stubb, sokkolónak nevezte az eseményeket, és hangsúlyozta, hogy az országban nincs helye a rasszizmusnak és a rasszista erőszaknak.

A múlt heti késelés gyanúsítottját, Sebastian Lamsát, aki egy 12 éves gyermeket sebesített meg és egy másikat üldözött, kétrendbeli gyilkossági kísérlet miatt előzetes letartóztatásba helyezték. Lamsa korábban a Skandináv Ellenállás Mozgalom (PVL) tagja volt, amelyet az országban betiltottak, és büntetett előéletű: 2013-ban egy rendezvényen leszúrt egy embert, és másfél év felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Az Yle szerint Lamsa korábban robbanóanyagokat is rendelhetett magának.