Gulyás Gergely lobbitevékenysége az OBI és a Müller érdekében

Az Ibiza-botrányba belebukott osztrák alkancellár, Heinz-Christian Strache közbenjárására került sor, hogy az OBI osztrák tulajdonosa, Alois Wegscheider, valamint a Müller drogérialánc tulajdonosa, Erwin Müller megkereste Gulyás Gergelyt, a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy a plázastop ellenére is új üzleteket nyithassanak Magyarországon.

Az osztrák parlamenti vizsgálóbizottság által vizsgált 2019-es sms-ekből kiderül, hogy Strache közbenjárásával Wegscheider tájékoztatta az alkancellárt, miszerint Gulyás Gergely szerint a debreceni üzlet megnyitásához szükséges jóváhagyás és végrehajtás előtt már nincs akadály.

Ezek az üzenetek az osztrák Der Standard napilaphoz és a HVG-hez is eljutottak, amelyek részletesen beszámoltak a magyarországi vonatkozásokról. Strache a bukása előtti hetekben kapcsolatba került az OBI vezetőjével, aki magyarországi befektetésekkel kapcsolatban kereste meg őt, és Strache összekapcsolta őt Gulyás Gergellyel.

A kommunikációba később bekapcsolódott Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség államtitkára és korábbi bécsi nagykövet is, aki megnyugtató üzenetet küldött Strachénak. Erwin Müller, a Müller drogérialánc tulajdonosa is hasonló módon járt el, és ennek eredményeképpen mind az OBI, mind a Müller tudott terjeszkedni Magyarországon, a plázastop ellenére.

A plázastop törvény értelmében a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű áruházak létesítésére vonatkozó mentességet egy bizottság adhat, amelynek elnökét Gulyás Gergely delegálja miniszterként. A HVG érdeklődésére a illetékes kormányhivatal azt válaszolta, hogy döntéseiket a jogszabályoknak megfelelően hozzák, nem pedig "lobbierők" hatására. A Miniszterelnökség álláspontja szerint Gulyás Gergely semmilyen gazdasági ügyben nem nyújtott segítséget, sem a korábbi alkancellár hivatali ideje alatt, sem azt követően.

A Miniszterelnökség sajtóirodája szerint 1421 esetben adott szakhatósági állásfoglalást, amelyek közül 1173 volt támogató, 248 pedig elutasító. Állításuk szerint Gulyás „a plázastoppal kapcsolatos testület munkájában nem vesz részt, és nem is vett részt soha”.

Strache és Wegscheider szintén tagadják, hogy törvénybeütköző lobbitevékenységet folytattak volna. Wegschneider azt is tagadta, hogy beruháztak volna Magyarországon. Abban igaza van, hogy Debrecenben nem épült meg áruház, csak egy kiállítótér, de Pécsen nyílt egy 7800 négyzetméteres OBI, és Kiskunhalason is nyitottak új üzletet. Igaz, mindkét áruház csak bérlemény, nem az OBI építkezett. A Müller viszont Budapest belvárosában, a Váci utca közepén egy hétemeletes épületet húznak fel, amelyben 40 reprezentatív lakás mellett 3000 négyzetméteren kapnak helyet üzlethelyiségek, köztük a drogéria is feltűnik majd.

A Miniszterelnökségi Sajtóiroda helyreigazítási kérelmében hangsúlyozza, hogy a debreceni beruházás végül nem valósult meg, ami szerintük alátámasztja, hogy Gulyás Gergely nem nyújtott segítséget a plázastop törvény megkerüléséhez. A tárca továbbra is állítja, hogy „a Miniszterelnökséget vezető miniszter a jogszabály szerint delegál a plázastopbizottságba” és a plázastop bizottság munkájába soha nem avatkozott be.