Garfield: A világ kedvenc lusta macskájának titka

A lasagne, a szunyókálás és a szarkasztikus megjegyzések szeretetéről híres Garfield macska 46 éve szórakoztatja a nagyérdeműt, és a Blikk napilap sem maradhat ki a sorból, hiszen az utolsó oldalon mindig helyet kap egy-egy tréfa tőle.

  1. június 19-én jelent meg először 41 amerikai újságban ez a gömbölyded, vörös cica, aki azóta is meghódította a világot. Jim Davis, Garfield alkotója szerint a macska karaktere egyfajta tükör az olvasók számára, humoros csavarral mutatva meg saját életüket, és feloldva a bűntudatot azokon a napokon, amikor semmihez sincs kedvünk.

Garfield sikere töretlen, már az 1980-as évektől kezdve a képregényes megjelenések és a napilapok mellett animációs sorozatok és filmek is készültek róla. Az Emmy-díjas Garfield és barátai című sorozat is hozzájárult a népszerűségéhez, de a macska képe uzsonnás dobozokon, füzeteken és pólókon is megjelent, így vált mindenki által felismerhetővé és kedvelté.

Davis a '70-es évek végén tanulmányozta a népszerű képregényeket, és észrevette, hogy a kutyák dominálnak a műfajban. Ekkor döntött úgy, hogy a világ macskabarátai számára alkot valamit, inspirációt merítve a szülei farmján élő lusta cicától.

A karakterek közötti ellentétek és konfliktusok adják a humor alapját. Davis szerint Jon Arbuckle, Garfield gazdája az örök optimizmus megtestesítője, míg Garfield maga okos és ravasz, Odie pedig nem okos, de elfogadó és szabad szellem. A készítő szándéka az volt, hogy Garfield világában ne teljenek az évek, senki ne változzon, és ne legyenek aktuális politikai vagy kulturális utalások.

Garfield, aki a mai napon ünnepli 46. születésnapját, továbbra is ugyanolyan szellemes, ravasz és éhes maradt, mint a kezdetekkor, és népszerűsége is töretlen. Az idők változhatnak, de Garfield karaktere ugyanaz marad, ahogy Davis is megjegyezte.