Zuhanó árfolyamok, pánik és az adósságválság réme - Megvan, hová kell menekülni!

Emmanuel Macron a katasztrofálisan sikerült európai parlamenti választások után előrehozott választásokat jelentett be Franciaországban, az elnök váratlan döntése komoly politikai zűrzavart eredményezett, az előrehozott választás jelentős gazdasági hatással járhat Franciaországban, a pénzügyminiszter máris adósságválságra figyelmeztet. Ebben a környezetben nem meglepő, hogy gyakorlatilag mélyrepülést láthattunk a múlt héten a francia tőzsdén, elsősorban a kamatkörnyezetre legérzékenyebb bankszektor részvényei szakadtak be, ráadásul nagyon úgy fest, hogy ez a tőkepiaci bizonytalanság még hetekig megmaradhat. Adódik a kérdés: a hanyatt-homlok menekülés az egyetlen megoldás ebben a helyzetben, vagy izgalmas befektetési lehetőséget is teremt?

A legtöbb francia-szimpatizáns vélhetően a hollandok elleni pénteki EB-meccsre fókuszál most, politikai és gazdasági körökben azonban jóval nagyobb fejtörést okozó témák is fennforognak. Ezeknél jóval nagyobb bizonytalanságot eredményező körülmény, hogy még a saját pártját is meglepve Emmanuel Macron elnök előrehozott választásokat jelentett be Franciaországban. A döntés azt követően született, hogy pártja, a Reneszánsz nagy vereséget szenvedett el az EP-választásokon a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörüléssel szemben.

Az elnök váratlan döntése komoly politikai zűrzavart eredményezett, az előrehozott választás pedig jelentős gazdasági hatással járhat Franciaországban. A rendszerszintű bizonytalanság erodálja a befektetői bizalmat: a bejelentést követően megugrott az állampapírpiaci kamatfelár, tehát megnőttek a hitelfelvételi költségek - a francia és német 10 éves kötvényhozamok közötti különbség (spread) 25 bázisponttal nőtt, ráadásul az amerikai Goldman Sachs elemzője szerint az elkövetkező hetek bizonytalanságában ez a különbség nem is fog csökkenni. Ezen felül Macron lépése az eurót is gyengítette, bár itt többek között a szélsőjobb más országokban látott előretörése is hatott. Az előrehozott választásokat június 30-án és július 7-én tartják majd.

Az euró gyengélkedéséből látszik, hogy nem csak Franciaország, de a kontinens megítélésén is kisebb csorba esett a történtek után, ezt erősíti az a fejlemény is, hogy a Macron-bejelentés következtében megnövekedett politikai kockázatokra hivatkozva a Citigroup felülsúlyozásról semlegesre változtatta az európai részvényekre szóló ajánlását.

A befektetők elsősorban attól tartanak, hogy ha Marine Le Pen szélsőjobboldali pártja, a Nemzeti Tömörülés nyer a választásokon, akkor az új francia kormány költségvetési politikája a mostaninál jóval lazább lehet - Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter ezzel kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy a megfogalmazása szerint "a hazugságokból álló" szélsőjobboldali költségvetési ígéretek miatt adósságválság alakulhat ki Franciaországban. A legnagyobb francia vállalatokat tömörítő párizsi CAC 40 index 5,3 százalékot zuhant már Macron bejelentése óta.

Sektorszinten a közműcégek mellett elsősorban a bankszektort büntették a befektetők, mivel értelemszerűen az itteni vállalatok a legérzékenyebbek a kamatfelára alakulására, illetve a bizonytalanná vált politikai és gazdasági helyzet a hitelezési aktivitás visszaesését is okozhatja. A vezető francia bankpapírok, mint a Societe Generale, a BNP Paribas vagy a Credit Agricole árfolyama néhány nap alatt február-március óta nem látott szintre esett.

A nem mindennapi tőzsdei bezuhanást látva a francia piacon befektetők joggal kérdezhetik, hogy hova érdemes menekülni, amennyiben nem szeretnék elhagyni az ország tőkepiaca nyújtotta lehetőségeket? Ezzel kapcsolatban már el is indultak a fejtegetések, a Goldman Sachs elemzői például arra hívták fel a figyelmet, hogy szerintük a jelenlegi helyzetben azok a francia vállalatok jöhetnek szóba, amelyek defenzív szektorban, például az egészségügyben tevékenykednek, itt ugyanis kevésbé érzékenyek a fogyasztók a makrokörnyezet változására; ezen felül a nagy piaci mérettel rendelkező, stabil vállalatok háza táján érdemes körülnézni, illetve az is fontos, hogy a kiszemelt vállalat bevételei ne a francia piacon múljanak elsősorban, jelentős nemzetközi kitettséggel rendelkezzen. Ennek a három kitételnek két vállalat felel meg a legjelentősebb francia részvényindex, a CAC 40 vállalatai közül, ezek a nemzetközi gyógyszeripari vállalatként a világ több mint 100 országában 110 000 alkalmazottat foglalkoztató Sanofi és a kontaktlencsék, szemüvegek, keretek és napszemüvegek tervezésében, gyártásában és forgalmazásában világszinten vezető szerepet betöltő EssilorLuxottica.

A Reuters adatbázisából kinyert konszenzus alapján a szakértők leginkább optimistának mondhatóak a Sanofi részvényével kapcsolatban, kifejezetten pozitív jövőt vetítenek előre a vállalat számára. Az elemzői ajánlások alapján 21 szakember javasolja vételre, 5 pedig tartásra a vállalat papírjait, egy eladási ajánlás érkezett, így adódik a 78 százalékos vételi arány. A mögöttünk álló évek során egyszer-egyszer előfordult, hogy a Sanofi árfolyama az elemzői konszenzusos célár fölé került, ám jellemzően egy 10-20 százalékos különbség megfigyelhető volt a két érték között. Ez most is így van, a múlt hét jelentős, közel 4 százalékos árfolyamesését ugyanis nem követték le a célárak, így jelenleg 21 százalékos a felértékelődési potenciál a Sanofi részvényénél.

Ami a pénzügyi kilátásokat illeti, az idei pénzügyi év megtorpanását követően bevétel és profit tekintetében is markáns megugrásra számítanak az elemzők, elsősorban a Dupixent iránti egyre nagyobb igény miatt. A krónikus obstruktív légúti betegség (COPD) elleni Dupixent gyógykészítmény nevezhető a Sanofi zászlóshajó termékének, ebből értékesítenek messze a legnagyobb volumenben a francia cégnél. A várakozások szerint 2024-ben mintegy 13 milliárd euróra nőhet a Dupixent értékesítése, ez a vállalat teljes várt bevételének a 28 százaléka.

A Sanofi a piaci kapitalizációja alapján jelenleg 111 milliárd eurót ér, a 2025-ös várható profittal számolva ez 10,4-es P/E rátát jelent. A 2010-es évek közepén relatíve magas szorzók mentén forgott a papír, ezt az időszakot is számolva az átlagos P/E-ráta 13x. Ennél az értéknél jóval alacsonyabb az aktuális, 12 havi előretekintő P/E ráta, ami alapján az mondható el, hogy alulárazottnak tűnik jelenleg a részvény.

Ami a technikai képet illeti, a Sanofi esetében jelenleg a kék színnel jelölt 50 napos, valamint a piros színnel jelölt 200 napos mozógátlagok áttörésére érdemes figyelni. Lefelé ezúttal is a 86 eurós zóna szolgálhat támaszként, míg ezt követően az októberi 80 eurós lokális mélypontra ajánlott figyelni. A napos RSI 43-as értéke alapján felfelé és lefelé is van még tér egyaránt, különösen jó beszállási lehetőségek a túladottságot jelző 30-as RSI szint közelében adódhatnak.